Пошук
Close this search box.

Жан-Клод Юнкер критикує рішення Німеччини посилити контроль на кордонах

Жан-Клод Юнкер. Фото: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix

Жан-Клод Юнкер. Фото: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix

Ексголова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив свою незгоду з рішенням Німеччини щодо запровадження посиленого контролю на кордонах, наголошуючи на незручностях для щоденних подорожуючих і потенційній загрозі для європейської інтеграції. Про це повідомляє агентство dpa.

9 вересня міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер оголосила про введення тимчасових перевірок на всіх наземних кордонах країни з метою зменшення кількості нелегальних в’їздів і стримування імміграції.

Нові заходи, що розширюють уже існуючі перевірки, заплановано на 16 вересня і триватимуть щонайменше шість місяців. Вони стосуватимуться кордонів Німеччини з Люксембургом, Бельгією, Нідерландами та Данією, а також з Австрією та Польщею, де контроль уже діє.

В інтерв’ю агентству dpa з рідного Люксембургу Юнкер заявив, що він не підтримує такі заходи, оскільки вони впливають на тисячі щоденних подорожуючих. Він зазначив, що мобільні перевірки, які проводяться далі від кордону, є менш деструктивними, зокрема для понад 50 тисяч німців, які щодня перетинають кордон Люксембургу.

Попри визнання необхідності тимчасових перевірок під час великих подій, таких як футбольний чемпіонат Євро-2024, Юнкер поставив під сумнів необхідність довгострокових заходів у відповідь на міграцію та нелегальні перетини кордону. Він висловив занепокоєння, що такі дії можуть підірвати фундаментальний принцип Шенгенської зони — відкритість кордонів.

Жан-Клод Юнкер обіймав посаду голови Європейської комісії з 2014 по 2019 рік.

НОВИНИ