Пошук
Close this search box.

Медіа США назвали Райана Веслі Раута підозрюваним у спробі замаху на Дональда Трампа

Райан Веслі Раут на мітингу допомоги мирним жителям України у вересні 2024

Райан Веслі Раут на мітингу допомоги мирним жителям України у вересні 2024 року – Фото: AFP

Американські ЗМІ ідентифікували Райана Веслі Раута як можливого виконавця замаху на життя Дональда Трампа, кандидата від республіканців на президентських виборах у США, про це повідомляє AFP у понеділок. Агенція також зазначає, що у 2022 році вона брала інтерв’ю у Раута в Києві, де він перебував на підтримку українців.

За даними влади, озброєний чоловік намагався вбити Дональда Трампа на його полі для гольфу в Палм-Біч, штат Флорида, у неділю, про що повідомляє Reuters. CNN, Fox News та The New York Times, посилаючись на анонімні джерела в безпекових структурах, назвали підозрюваного — 58-річного жителя Гаваїв Райана Веслі Раута.

Згідно з повідомленнями американських медіа, Раута було заарештовано після того, як агенти секретної служби США відкрили вогонь по озброєному чоловікові, який мав при собі автомат АК-47 неподалік поля для гольфу Трампа. Згодом Раута втік у кущі, сховався, потім спробував утекти на чорному автомобілі, але був затриманий правоохоронцями.

За даними CNN і CBS, Райан Раут працював незалежним будівельником на Гаваях і має кілька десятиліть судимостей. Він також регулярно публікував статті з політичних тем і часто критикував Трампа.

Раут активно підтримував Україну після вторгнення Росії. У березні 2022 року він написав у Twitter: “Я готовий сісти в літак до Кракова, поїхати до кордону з Україною і записатися добровольцем, щоб воювати і вмирати… Чи можу я бути прикладом того, що ми повинні перемогти?”

AFP також згадує, що брала інтерв’ю у Раута в Києві у квітні 2022 року, коли він брав участь у демонстрації на підтримку українців, що залишилися в заблокованому Маріуполі. “Путін — терорист, і його треба зупинити. Тому всі мають припинити свої справи і приїхати сюди зараз,” — заявив тоді Раут.

Reuters повідомляє, що New York Times також брало інтерв’ю у Раута у 2023 році для матеріалу про американських добровольців, які підтримували військові зусилля України. Тоді Раут розповів, що він провів кілька місяців в Україні у 2022 році і намагався завербувати афганських солдатів, які втекли від талібів, щоб вони воювали в Україні.

Підтримка України залишається ключовою темою в США, де президент Джо Байден продовжує надавати допомогу Києву. Його політична спадкоємиця, віцепрезидентка Камала Гарріс, заявила, що продовжуватиме цю політику, якщо переможе на виборах. Натомість Дональд Трамп, під час дебатів із Гарріс, ухилився від відповіді на запитання, чи бажає він перемоги України.

НОВИНИ