Пошук
Close this search box.

Президент Казахстану Токаєв назвав Росію “військово непереможною” в Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц (ліворуч) і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв

Канцлер Німеччини Олаф Шольц (ліворуч) і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив у понеділок, що Росія є “військово непереможною” в Україні. Ця заява була зроблена під час візиту федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца до Казахстану, регіону, де традиційний російський вплив зараз піддається виклику, повідомляє AFP.

“Цілком очевидно, що Росія є військово непереможною”, — сказав Токаєв, цитований своїм президентським кабінетом, під час зустрічі з Шольцем, за день до саміту з лідерами п’яти країн регіону.

Казахстан, найбільша країна Центральної Азії, є союзником Росії як у військовому, так і в економічному плані. Обидві країни мають спільний кордон протяжністю понад 7500 кілометрів, і Токаєв регулярно зустрічається з президентом Росії Володимиром Путіним.

“Співпраця між нашими країнами розвивається в межах партнерства та стратегічного альянсу”, — продовжив Токаєв, водночас підкресливши, що “в Казахстані населення відчуває справжню симпатію до українського народу”.

Попри це, Казахстан вже засудив російську агресію проти України та розширює свої військові й економічні зв’язки з Китаєм і західними країнами.

Токаєв також висловив надію на можливість мирного вирішення конфлікту й закликав підтримати мирні ініціативи, запропоновані Китаєм і Бразилією.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Китай, США та Європейський Союз намагаються зміцнити свої зв’язки з п’ятьма колишніми радянськими республіками Центральної Азії, які традиційно перебували під впливом Росії. Незважаючи на дипломатичну нейтральність у конфлікті, ці країни підозрюються Заходом у реекспорті санкційних товарів до Росії.

НОВИНИ