Пошук
Close this search box.

Іран не відмовиться від ракетної програми, заявив президент Масуд Пезешкіан

Президент Ірану Масуд Пезешкіян

Президент Ірану Масуд Пезешкіан у понеділок заявив, що Тегеран ніколи не відмовиться від своєї ракетної програми, підкреслюючи її важливість для національної безпеки. Він зазначив, що програма є важливим стримуючим фактором у регіоні, де головним суперником Ірану є Ізраїль, який “щодня може запускати ракети по сектору Газа”.

“Якби у нас не було ракет, нас б бомбили, коли захотіли б, як це роблять у Газі”, – заявив Пезешкіан, посилаючись на триваючий конфлікт між Ізраїлем та палестинським угрупованням ХАМАС.

Іран вже багато років відкидає заклики Заходу зупинити свою ракетну програму. Останнім часом США та їхні союзники звинуватили Тегеран у передачі балістичних ракет Росії для використання у війні проти України. Іран та Росія відкидають ці звинувачення.

Президент Ірану також закликав міжнародне співтовариство до “роззброєння Ізраїлю” перед тим, як вимагати припинення іранської ракетної програми.

На тлі цих заяв США, Німеччина, Франція та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану, включаючи обмеження на авіакомпанію Iran Air. Причиною стало передбачуване постачання балістичних ракет до Росії. Іран заперечує такі звинувачення та називає їх “необґрунтованою пропагандою”.

США також ввели санкції проти шести іранських компаній, пов’язаних із виробництвом безпілотників та ракет, а також проти десяти їхніх керівників.

НОВИНИ