Пошук
Close this search box.

Ізраїль стурбований можливістю відставки міністра оборони Галанту

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху та міністр оборони Йоав Галлант. Фото: Reuters

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та міністр оборони Йоав Галлант. Фото: Reuters

У понеділок політична арена Ізраїлю була потрясена повідомленнями, що прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу розглядає можливість відставки міністра оборони Йоава Галанта. Ці чутки спричинили зниження ізраїльських фінансових ринків та ослаблення шекеля, повідомляє Reuters.

Як повідомляють провідні телеканали та новинні сайти країни, Нетаньягу під тиском ультраправих партнерів по коаліції може замінити Галанта на свого колишнього соратника, а нині політичного суперника Гідеона Саара, який нині є членом опозиції. Такий крок був би потужним потрясінням для політичної та безпекової системи Ізраїлю, особливо в умовах можливої війни з підтримуваним Іраном рухом «Хезболла» в Лівані.

Шекель ослаб на 1%, досягнувши майже 3,75 шекеля за долар, а основні індекси акцій у Тель-Авіві впали на 1,4-1,6%. Це сталося після даних про підвищення інфляції до 3,6% у серпні, що, на думку аналітиків, відтермінує зниження процентних ставок.

Нетаньягу заперечив переговори з Сааром, але не прокоментував свої плани щодо Галанта. Саар також заперечив будь-які перемовини з коаліцією.

Напруження між Нетаньягу та Галантом

Нетаньягу та Галант вже неодноразово мали суперечки щодо урядової політики, особливо щодо війни в Газі та можливого припинення вогню з ХАМАС. Опозиційні політики критикували Нетаньягу за те, що він більше зосереджений на політичних інтригах, ніж на стратегічних питаннях.

«Замість того, щоб зосередитися на перемозі над ХАМАС, звільненні заручників і війні з «Хезболла», прем’єр зайнятий політичними маневрами та заміною міністра оборони», – написав на соціальних мережах Бенні Ганц.

Міністр внутрішніх справ Ітамар Бен-Гвір давно закликав до відставки Галанта, заявивши, що той не здатний впоратися з можливим загостренням на північному кордоні Ізраїлю.

У березні 2023 року Нетаньягу вже намагався звільнити Галанта після його виступу проти судової реформи, що спровокувало масові протести.

НОВИНИ