Пошук
Close this search box.

Держсекретар США Блінкен вирушає до Єгипту для обговорення припинення вогню в Газі

Ентоні Блінкен. Фото: Reuters

Ентоні Блінкен. Фото: Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен цього тижня вирушить до Єгипту для переговорів щодо зусиль із досягнення припинення вогню в Секторі Газа, повідомляє AFP у вівторок.

Блінкен також співголовуватиме на зустрічі «стратегічного діалогу» між Вашингтоном і Каїром — ключовим союзником, який разом із США та Катаром виступає медіатором у переговорах щодо припинення вогню в Газі, повідомив Держдепартамент у понеділок.

«Окрім співголовування на стратегічному діалозі, держсекретар зустрінеться з єгипетськими посадовцями для обговорення зусиль щодо досягнення припинення вогню в Газі, яке передбачає звільнення всіх заручників, полегшення страждань палестинського народу та сприяння встановленню ширшої регіональної безпеки», — заявив речник Метью Міллер.

З часу, коли 1 вересня Ізраїль оголосив про вбивство шістьох заручників, зокрема одного громадянина США, адміністрація президента Джо Байдена подвоїла зусилля для досягнення перемир’я, проте офіційні переговори залишаються у глухому куті, оскільки Ізраїль та ХАМАС взаємно звинувачують одне одного у небажанні досягти угоди.

Раніше в понеділок Міллер повідомив, що США працюють над новою компромісною пропозицією, спрямованою на подолання залишкових розбіжностей. Основними перешкодами на шляху до угоди залишаються контроль над філадельфійським коридором на півдні Гази, де Ізраїль хоче зберегти свою присутність, і питання звільнення палестинських ув’язнених.

Візит Блінкена до Каїра відбудеться на тлі рішення США розблокувати 1,3 мільярда доларів військової допомоги для Єгипту, без додаткових умов, попри занепокоєння щодо прав людини.

НОВИНИ