Пошук
Close this search box.

Німецькі ЗМІ закликають Ізраїль надати доступ до Сектора Газа для незалежних репортажів

удару по наметовому містечку в районі Аль-Мавасі під час конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС у Хан-Юнісі на півдні Смуги Газа,

Фото: Мохаммед Салем/Reuters

У вівторок головні німецькі медіа звернулися до уряду Ізраїлю з вимогою надати доступ до Сектора Газа, охопленого війною. Вони зазначили, що «майже повне виключення міжнародних ЗМІ з цієї зони є безпрецедентним у новітній історії», повідомляє AFP.

«Ми вже майже рік намагаємося отримати дозвіл від ізраїльського уряду на в’їзд до Сектора Газа», – йдеться у відкритому листі, підписаному головними редакторами близько 15 провідних медіа-організацій та телеканалів Німеччини.

Також медіа закликали Єгипет відкрити перехід через Рафах для доступу до палестинської території.

Конфлікт між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС загострився після жовтневого нападу 2023 року, внаслідок якого загинуло понад 1200 людей, більшість з яких були цивільними.

Німецькі ЗМІ підкреслили, що заборона на незалежні репортажі підірве довіру до ситуації та може призвести до порушень прав людини. У відкритому листі до прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та президента Єгипту Абдель Фаттаха ас-Сісі журналісти заявили: «Ми знаємо про ризики й готові їх прийняти. Дайте нам можливість працювати на благо всіх».

Серед підписантів листа — редактори видань Der Spiegel, Die Welt, телеканалів ARD, ZDF та агентства DPA. Вони зазначили, що мають великий досвід роботи в зонах конфліктів і закликали до прозорості у висвітленні подій.

За офіційними ізраїльськими даними, з моменту нападу ХАМАС 7 жовтня загинуло понад 1200 людей, з них більшість — цивільні. Крім того, ще 251 особа була викрадена, і 97 залишаються в полоні, 33 з них оголошені мертвими.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я Сектора Газа, понад 41 000 людей загинули внаслідок ізраїльських репресій, більшість з яких — жінки та діти, згідно з даними ООН.

НОВИНИ