Пошук
Close this search box.

Масова кібератака на “Хезболлу”: вибухи пейджерів поранили майже 2800 осіб

Масова кібератака на "Хезболлу"

Майже 2800 членів угруповання “Хезболла” були поранені через одночасний вибух пейджерів, які використовувалися для внутрішнього зв’язку між бійцями організації, повідомляє BBC. Масштабна атака стала можливою завдяки вбудованій вибухівці в пристрої, за даними військового експерта.

Саботаж такої кількості пейджерів вимагав значних технічних і шпигунських ресурсів. Британське видання наголошує, що подібна операція є безпрецедентною за своїми масштабами.

Як відбулися вибухи

З початку війни в Газі “Хезболла” обмежила використання мобільних телефонів, побоюючись ізраїльських атак. У 1996 році подібний метод було використано для ліквідації бойовика ХАМАС, чий телефон був начинений вибухівкою. У відповідь на ці загрози “Хезболла” перейшла на пейджери для комунікації, однак нова партія пристроїв виявилася уразливою.

Експерт, який консультував BBC, припустив, що пристрої містили близько 10-20 грамів військової вибухівки, захованої в підроблених компонентах. Після активації сигналом вибухівка детонувала одночасно у всіх пристроях, завдавши численних поранень, хоча смертельних випадків було відносно мало.

Кібератака на новому рівні

Журналіст BBC Джо Тіді зазначає, що ця атака є новим типом кібератаки, яка зачіпає фізичний ланцюг постачання. Подібні дії є рідкісними через складність отримання доступу до пристроїв і їх модифікації.

Експерт із кібербезпеки Дмитро Альперович назвав цю операцію однією з «наймасштабніших фізичних атак на ланцюг постачання в історії».

У Лівані щонайменше 9 осіб загинули, а поранених нараховано майже 2800, серед яких бойовики “Хезболли”, лікарі та посол Ірану в Бейруті. Ізраїль поки не прокоментував інцидент.

НОВИНИ