Пошук
Close this search box.

Тисячі поранених після масового вибуху пейджерів “Хезболли” в Лівані

Тисячі людей отримали поранення в Лівані внаслідок одночасного вибуху пейджерів членів Хізбалли. ФОТО: Anwar Amro / AFP

Тисячі людей отримали поранення в Лівані внаслідок одночасного вибуху пейджерів членів Хізбалли. ФОТО: Anwar Amro / AFP

У вівторок в Лівані відбулася серія вибухів, спричинених системами радіоповідомлення, які використовували бойовики угруповання “Хезболла”. Тисячі людей отримали поранення, серед них – бойовики та цивільні. Ліванський ісламістський рух стверджує, що атака була здійснена шляхом “злому” або модифікації пейджерів, які вони використовують для внутрішнього зв’язку.

“Хезболла” обрала пейджери як безпечнішу альтернативу мобільним телефонам, що можуть бути вразливими до ізраїльських хакерських атак. За допомогою цих пристроїв група координує дії своїх бойовиків, зазначають AFP .

Пейджери використовуються через власну радіочастоту, що робить їх незалежними від мобільних мереж, які можуть піддаватися перехопленню або збою. Американська компанія Spok, яка продовжує виробляти пейджери, наголошує на їхній надійності: «Сигнал пейджера проникає через сталь, тоді як сигнал смартфона може бути заблокований», — йдеться на веб-сайті компанії.

Попри те, що пік популярності пейджерів припав на 1980-1990-ті роки, вони досі широко використовуються в лікарнях, особливо у Сполучених Штатах. Лідер “Хезболли”, Хасан Насралла, закликав своїх послідовників відмовитися від мобільних телефонів, назвавши їх «колабораціоністами та вбивцями», підкреслюючи важливість секретності для захисту від шпигунських програм Ізраїлю.

Очевидний злом цих пейджерів, що спричинив масові вибухи, став значним ударом для “Хезболли”, яка довгий час використовувала ці пристрої як один із ключових елементів своєї військової стратегії.

НОВИНИ