Пошук
Close this search box.

Енергетики закликають до ощадливого споживання електроенергії, попри зростання попиту

Електроенергосистема України в біді

Електроенергосистема України Фото: Shutterstock

Попри те, що графіки стабілізаційних відключень поки не вводяться, енергетики звертаються до українців з проханням ощадливо використовувати електроенергію, особливо у вечірні години. Про це повідомило Укренерго у середу, 18 вересня.

На ранок середи через бойові дії та інші фактори 522 населені пункти у восьми областях України залишилися повністю або частково без електропостачання. Найбільші проблеми спостерігаються у Донецькій, Запорізькій, Харківській, Чернігівській, Миколаївській та Херсонській областях.

Атаки та негода впливають на електропостачання

«Вночі ворожі сили повторно атакували енергооб’єкт на Сумщині. У результаті атаки безпілотниками виникла пожежа, яку оперативно ліквідували підрозділи ДСНС. Знеструмлень не зафіксовано. Споживачі міста Суми та Сумського району, які залишилися без світла після обстрілів попереднього дня, вже знову підключені до мережі», – йдеться у повідомленні.

Також через негоду знеструмленими залишилися шість населених пунктів на Дніпропетровщині, а через технічні причини відключення зафіксовано в окремих районах Київської та Чернігівської областей.

Зростання споживання та імпорт електроенергії

За даними Укренерго, споживання електроенергії продовжує зростати – вранці середи воно було на 2,6% вищим, ніж попереднього дня. Україна наразі імпортує електроенергію з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Молдови загальним обсягом 17 732 МВт-год, з максимальною потужністю до 1510 МВт в окремі години. Експорт електроенергії не відбувається.

Заклик до ощадливого споживання

Енергетики закликають громадян не використовувати одночасно кілька потужних електроприладів у період з 16:00 до 22:00 та намагатися ощадливо використовувати електроенергію, щоб уникнути перевантаження мережі.

НОВИНИ