Пошук
Close this search box.

Російська кампанія впливу в Ізраїлі: створення нової партії, провокування соціальних розколів і підрив зовнішніх відносин

Президент Росії Володимир Путін

Оприлюднення внутрішніх документів з російської компанії, яка діє в інтересах Кремля, відкрило завісу над масштабною операцією впливу, спрямованою на дестабілізацію Ізраїлю. Згідно з отриманими матеріалами, російські агенти не обмежилися поширенням фейкових новин. Вони планували відкрити офіс в Ізраїлі, взаємодіяти з місцевими політиками для просування своїх інтересів щодо єврейської імміграції та війни в Україні.

Масштаб витоку, що включає тисячі електронних листів, внутрішніх планів та підроблених статей, розкриває цинічну тактику російської кампанії. Метою було посилення внутрішніх суперечок, підрив стосунків Ізраїлю з іншими державами та ослаблення підтримки України.

Росіяни активно просували позицію прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу через його обережну позицію щодо війни в Україні. Вони також планували створити нову партію для російськомовної громади Ізраїлю, яка могла б здобути до чотирьох місць у Кнесеті.

Серед тактик також було поширення антиукраїнських листівок у синагогах і нанесення провокативних графіті в районах з переважно арабським населенням. Російські агенти працювали і за межами Ізраїлю, поширюючи антисемітські та антиізраїльські матеріали для підриву зовнішньополітичних відносин.

Компанія, яка здійснює ці операції, “Агентство соціального дизайну” (SDA), була заснована в 2017 році Іллею Гамбашідзе і напряму підпорядковується Кремлю. У звіті ФБР зазначено, що Гамбашідзе звітував безпосередньо перед Володимиром Путіним.

За матеріалами Shomrim

НОВИНИ