Пошук
Close this search box.

Олександр Усик затриманий у Польщі: інцидент в аеропорту Кракова викликав обурення в Україні

Чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик

Чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик . Фото: Ганна Архірова / AP

Краків, Польща – Чемпіона світу у важкій вазі Олександра Усика було тимчасово затримано польськими правоохоронцями в аеропорту Кракова. Цей інцидент став резонансним і викликав обурення не лише серед громадськості, але й на рівні української влади. Президент України Володимир Зеленський заявив у середу, що український спортсмен уже на волі після короткого затримання.

«Я обурений таким ставленням до нашого громадянина і чемпіона», – написав Зеленський у своєму Telegram-каналі. «Нашого чемпіона звільнили, і його ніхто не тримає», – підкреслив президент.

Інцидент набув ще більшого розголосу після того, як народний депутат України Жан Беленюк опублікував відео, на якому видно, як польські правоохоронці одягають наручники на Усика. Це відео поширив портал Meduza, що спричинило хвилю обговорень серед громадськості.

Затримання чемпіона та його звільнення
37-річний Усик, який у травні цього року переміг Тайсона Ф’юрі в бою за звання беззаперечного чемпіона світу у важкій вазі, наразі залишається одним із найвідоміших українських спортсменів. Усик став першим боксером у важкій вазі, який володів усіма чотирма головними поясами одночасно, після легендарного Леннокса Льюїса.

Причини затримання Усика поки залишаються невідомими, проте це стало приводом для серйозної стурбованості з боку української влади. Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга зазначив у соцмережі Х (колишній Twitter), що затримання Усика було «непропорційним і неприйнятним» і пообіцяв звернутися до МЗС Польщі для подальших пояснень.

Гуманітарна діяльність Усика
Окрім своїх спортивних досягнень, Усик відомий активною участю в гуманітарних ініціативах. Його благодійна організація Usyk Foundation надає допомогу українським військовим, зокрема, закуповує машини швидкої допомоги та постачає гуманітарну допомогу на передову.

Дружина Олександра Усика, Катерина, також відреагувала на інцидент, опублікувавши фото свого чоловіка в оточенні поліцейських. Вона подякувала всім за підтримку і зазначила, що ситуацію швидко вирішили.

Сам Усик у своєму Instagram заспокоїв громадськість, зазначивши, що це було «непорозуміння, яке швидко вдалося вирішити». Він також додав, що поважає роботу польських правоохоронців, які, за його словами, виконують свої обов’язки незалежно від статусу затриманих.

Інцидент із затриманням: що далі?

Затримання чемпіона викликало хвилю емоцій як у Польщі, так і в Україні. Проте подальші кроки дипломатії мають прояснити всі деталі цієї ситуації. Водночас Усик продовжує свою діяльність як на рингу, так і за його межами, залишаючись символом національної гордості та активним учасником гуманітарної допомоги на фронті.

НОВИНИ