Пошук
Close this search box.

Петиція стосовно тюрми Сде Тейман — Верховний суд виніс рішення

Сде Тейман.Фото: newsru

Верховний суд Ізраїлю ухвалив рішення

Верховний суд Ізраїлю ухвалив рішення стосовно скандально відомої тюрми Сде Тейман, зобов’язавши її дотримуватись чинного законодавства щодо утримання палестинців, підозрюваних у тероризмі. Про це повідомляє cursorinfo. Однак суд не задовольнив вимогу про закриття установи, як це просили ініціатори петиції.

Петиція та звинувачення

Петиція була подана кількома правозахисними організаціями після численних звинувачень у жорстокому поводженні та порушеннях прав людини в Сде Тейман. Це звинувачення стосувалося як самої тюрми, так і військових ЦАХАЛу, що її обслуговують.

Зміни в умовах утримання

Верховний суд зазначив, що умови утримання в тюрмі значно змінились з моменту подачі петиції. Зокрема, зменшилось число ув’язнених, а також були внесені зміни в фізичну інфраструктуру закладу.

Захист верховенства закону

«Захист верховенства закону, навіть під час важкої війни, є яскравим вираженням різниці між демократичною державою, яка бореться за своє існування, і терористичною організацією, що прагне її знищити», — зазначив виконуючий обов’язки голови Верховного суду Узі Фогельман.

Розслідування та обвинувачення

Фогельман також підкреслив, що звинувачення у злочинній поведінці в Сде Тейман повинні бути розслідувані. Один солдат вже постане перед судом за жорстоке поводження в цьому закладі, а ще п’ятеро осіб перебувають під слідством.

Обвинувачення у порушеннях прав людини

Обвинувачення у грубих порушеннях прав людини в Сде Тейман з’явилися на початку року. ЗМІ та неправительствені організації повідомили про випадки надмірного застосування фізичного насильства, ампутації кінцівок через тривале використання наручників, побиття і нехтування медичними потребами ув’язнених.

Солдати під слідством

П’ять солдатів, щодо яких зараз ведеться розслідування, підозрюються у садамізації з обтяжуючими обставинами (обвинувачення, яке прирівнюється до згвалтування), а також в інших формах нападів і насильства стосовно одного з ув’язнених.

НОВИНИ