Пошук
Close this search box.

Кремль назвав «небезпечними» заяви Столтенберга щодо ударів України по російських цілях

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков Фото: Сергій Бобильов/ ТАСС

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков Фото: Сергій Бобильов/ ТАСС

Кремль у середу різко відреагував на висловлювання генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який заявив, що дозволити Україні використовувати західну далекобійну зброю для ударів по цілях на території Росії не стане червоною лінією для Москви. Ці слова, сказані під час інтерв’ю британському виданню The Times, викликали занепокоєння у Росії, повідомляє Reuters.

Запит України та відповідь Москви
Український президент Володимир Зеленський протягом кількох місяців закликав західних союзників дозволити використання сучасних далекобійних ракет, таких як американські ATACMS і британські Storm Shadows, для ударів по російських військових об’єктах. Зеленський підкреслював, що це необхідно для обмеження здатності Росії продовжувати агресію проти України.

Однак Москва сприйняла такі заяви як загрозу, особливо після коментарів Столтенберга. Представник Кремля Дмитро Пєсков назвав цю позицію «небезпечним кроком», зазначивши: «Це показує небажання сприймати слова російського президента всерйоз, що свідчить про відсутність професіоналізму і далекоглядності».

Попередження від Путіна
Минулого тижня президент Росії Володимир Путін застеріг Захід, що будь-яке рішення надати Україні можливість використовувати далекобійну зброю проти російських цілей стане рівнозначним тому, що НАТО вступає у війну з Росією. Це заяву цитували AFP та EFE, підкреслюючи її серйозність у світлі поточного військового конфлікту.

Пєсков також зауважив, що Столтенберг робить ці заяви на завершенні свого терміну на посаді генсека НАТО, що може пояснювати його більш жорстку риторику. «Зрозуміло, що невдовзі він не нестиме відповідальності за ці слова, але це дуже провокаційна і небезпечна позиція», – сказав представник Кремля.

Розбіжності серед союзників
Столтенберг, зі свого боку, підтвердив у коментарі британській радіостанції LBC, що підтримує зусилля щодо надання Україні можливості використовувати далекобійну зброю, але підкреслив, що рішення щодо цього мають ухвалювати окремі країни-союзники. «Союзники мають різну політику з цього питання», – зазначив він.

Поки що США та Велика Британія не ухвалили остаточного рішення про надання Україні можливості використовувати далекобійні ракети, незважаючи на наполегливі заклики Києва. У Москві ж переконані, що це питання вже «давно» вирішене, хоча офіційних підтверджень цьому немає.

НОВИНИ