Пошук
Close this search box.

НАТО повинне мати «скоординовану відповідь» на російські вторгнення в повітряний простір – міністр оборони Румунії

Країни-члени НАТО

Міністр оборони Румунії Ангел Тілвар заявив у середу, що НАТО необхідно розробити «надійну та скоординовану» відповідь на випадки, коли російські ракети або безпілотники, націлені на Україну, перетинають повітряний простір країн-членів альянсу. Його коментарі пролунали на тлі зустрічі міністрів оборони країн східного флангу НАТО в Бухаресті, повідомляє Reuters.

Країни східної Європи неодноразово висловлювали занепокоєння через активність Росії в регіоні Чорного моря, яка створює серйозні загрози безпеці. На початку вересня російські безпілотники порушили повітряний простір Румунії та Латвії, що викликало офіційні заклики до більш рішучої реакції НАТО.

Минулого тижня напруженість між Москвою та альянсом ще більше зросла після звинувачень України в тому, що Росія використовувала стратегічні бомбардувальники для удару по цивільному зерновому судну в Чорному морі неподалік від територіальних вод Румунії.

«Країни B9 серйозно занепокоєні постійними вторгненнями російських безпілотників і ракет у повітряний простір НАТО, зокрема в Польщі, Румунії та Латвії. Також занепокоєння викликає ескалація напруженості вздовж східного флангу альянсу», – зазначив Тілвар, маючи на увазі держави Бухарестської дев’ятки, регіональної групи східних членів НАТО.

Він додав, що для ефективної відповіді на ці загрози необхідне впровадження інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони на основі ротаційної моделі.

Заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський заявив, що жовтнева зустріч міністрів оборони НАТО має обговорити можливість знищення безпілотників, які вторгаються в повітряний простір країн-союзників. Він також зазначив: «Ми підтвердили факти гібридних атак на союзників та участь Білорусі в діях Росії».

НОВИНИ