Пошук
Close this search box.

Андрюс Кубілюс: ЄС має швидко зміцнити оборону, щоб протистояти можливій загрозі з боку Росії

перший комісар ЄС з питань оборони Андрюс Кубілюс

перший комісар ЄС з питань оборони Андрюс Кубілюс. Фото: J. Stacevičius / LRT

Європейський Союз повинен терміново посилити свою оборонну здатність, оскільки Росія може бути готова до прямої конфронтації через шість-вісім років. Про це заявив перший комісар ЄС з питань оборони Андрюс Кубілюс в інтерв’ю агентству Reuters 18 вересня.

Ця нова посада, яку обіймає Кубілюс, була створена внаслідок підвищення значущості безпеки на політичній арені ЄС після вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Як колишній прем’єр-міністр Литви, Кубілюс має завдання розвивати європейську оборонну промисловість, мотивуючи країни ЄС до збільшення інвестицій у європейське озброєння та заохочуючи спільні закупівлі.

«Міністри оборони та генерали НАТО погоджуються, що Володимир Путін може бути готовий до конфронтації з НАТО та ЄС через 6-8 років», — зазначив Кубілюс, відомий своїми різкими заявами проти Росії та підтримкою України.

Він наголосив, що потрібно терміново приймати рішення, аби ЄС був готовий до можливого військового виклику. Одним із його перших завдань стане аналіз необхідних ресурсів для зміцнення оборонних можливостей разом із новопризначеною комісаркою із закордонних справ Каєю Каллас.

Кубілюс також відзначив значні недоінвестиції в оборонну сферу після фінансової кризи, підкресливши, що оборонна промисловість Європи перебуває в незадовільному стані. Він прагне, щоб ЄС інвестував понад 500 мільярдів євро для розвитку оборонної інфраструктури, але зазначив, що його завданням є не пошук коштів, а визначення напрямків, куди їх витрачати.

НОВИНИ