Пошук
Close this search box.

Масштабні авіаудари Ізраїлю по позиціях Хезболли в Лівані: ситуація на півночі загострюється

Дим і вогонь здіймаються з місця ймовірного ізраїльського удару по прикордонному ліванському селу Махмудія на півдні Лівану 19 вересня 2024 року. (Рабіх Дахер/AFP)

Дим і вогонь здіймаються з місця ймовірного ізраїльського удару по прикордонному ліванському селу Махмудія на півдні Лівану 19 вересня 2024 року. (Рабіх Дахер/AFP)

У четвер ввечері Ізраїль завдав серію масштабних ударів по південному Лівану, які, за словами ліванських джерел безпеки, стали одними з найпотужніших бомбардувань з моменту початку щоденних атак Хезболли на північні ізраїльські громади після початку війни в Газі 7 жовтня, повідомляє The time of Israel.

Армія Ізраїлю заявила, що винищувачі завдали ударів по більш ніж 100 пускових установках ракет Хезболли на півдні Лівану, які були готові до негайного застосування проти Ізраїлю. За словами військових, загалом було знищено близько 1000 пускових установок.

Крім того, були зруйновані кілька будівель та склад зі зброєю, які належали Хезболлі.

Ці авіаудари були нанесені в кілька хвиль, починаючи з другої половини дня.

“ЦАХАЛ продовжує руйнувати терористичні можливості та військову інфраструктуру Хезболли,” додала армія. Після ударів ізраїльські військові опублікували рекомендації для цивільних мешканців кількох населених пунктів на півночі країни, закликавши їх залишатися біля бомбосховищ.

Ці масштабні авіаудари відбулися після потужного ракетного обстрілу північних ізраїльських міст з Лівану та на тлі посилення підготовки оборонного комплексу Ізраїлю до можливого повномасштабного конфлікту з Хезболлою.

Раніше в четвер двоє ізраїльських солдатів загинули, а дев’ять були поранені внаслідок атак ракет і безпілотників Хезболли. У той же час лідер Хезболли, Хасан Насралла, під час телевізійного звернення пообіцяв помсту Ізраїлю за вибухи на їхніх комунікаційних пристроях.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант назвав ці події “новою фазою війни” і заявив, що ЦАХАЛ продовжуватиме удари по Лівану, щоб забезпечити безпечне повернення евакуйованих північних мешканців до їхніх домівок.

Командування внутрішнього фронту видало нові інструкції для кількох районів, закликаючи населення мінімізувати пересування та залишатися біля бомбосховищ.

“Ми продовжимо наші військові операції,” сказав Галант, підкреслюючи, що Хезболла з часом платитиме дедалі більшу ціну за свої дії.

НОВИНИ