Пошук
Close this search box.

Операція з пейджерами: 15 років підготовки та реакція США

Фото: з відкритих джерел

Американська розвідка вважає, що операція з пейджерами, яка призвела до значних втрат серед бойовиків у Лівані, готувалася понад 15 років. Як повідомляє vesty, у ЦРУ також розглядали подібний підхід, але визнали його нереальним через високі ризики для цивільних. Офіційно відмову пояснили неможливістю забезпечити безпеку мирних жителів.

Джерела в розвідці США повідомили ABC News, що операція була надзвичайно складною та багаторівневою, включала в себе розробку технологій, маскування підставних кампаній та використання учасників “втемну”. У пейджери було вбудовано вибухівку масою 30-60 грамів із дистанційним механізмом спуску, що за своєю структурою вивчалося і ЦРУ.

Станом на 20 вересня Міністерство охорони здоров’я Лівану повідомляло про 37 загиблих і 2932 поранених внаслідок цієї операції. Ізраїль вважає, що ці цифри занижені, і основні втрати зазнали бойовики елітного підрозділу Сили Радуана. Лідер Хізбалли шейх Хасан Насралла визнав, що організація зазнала серйозного удару, назвавши його “геноцидом”, проте заявив, що бойові дії не припиняться, доки триває війна в Газі.

Водночас атака значно похитнула репутацію Хізбалли в арабському світі, особливо після того, як ізраїльські сили за двадцять хвилин знищили 1000 ракет, націлених на Ізраїль.

НОВИНИ