Пошук
Close this search box.

Росія попереджає про небезпеку масштабної ізраїльської операції в Лівані та закликає уникнути катастрофи

Марія Захарова

Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю виступило з рішучим попередженням щодо можливості початку великомасштабної військової операції Ізраїлю в Лівані, наголошуючи на необхідності уникнення катастрофічного сценарію для всього регіону. Про це повідомляє інформаційне агентство EFE.

«Ми переконані, що розгортання масштабної військової операції в Лівані призвело б до руйнівних наслідків для безпеки всього Близького Сходу. Такий катастрофічний сценарій необхідно уникнути», — заявила на форумі в Санкт-Петербурзі офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова, передає агентство ТАСС.

Захарова закликала всі сторони конфлікту до стриманості та негайного припинення ворожих дій. Вона підкреслила, що Росія готова тісно співпрацювати з регіональними та міжнародними партнерами для зниження напруги і стабілізації політично-військової ситуації на Близькому Сході.

Напруження в регіоні зросло після того, як ізраїльська армія підтвердила авіаудари по ста ракетних пускових установках шиїтського угруповання «Хезболла» у Лівані, деякі з яких вже були готові до удару по Ізраїлю.

За інформацією ліванського телеканалу «Аль-Манар», що належить «Хезболлі», Ізраїль завдав понад 50 авіаударів поблизу кордону. Ліванське агентство новин ANN також підтвердило бомбардування в районі Джеззін, що досить віддалений від кордону, але перебуває в зоні попередніх ударів Ізраїлю.

Це вже другий раунд ізраїльських бомбардувань півдня Лівану, після того як раніше вдень Ізраїль завдав ударів по 30 пускових установках та інфраструктурі «Хезболли».

Напруга в регіоні досягла піку після двох хвиль одночасних вибухів на пристроях зв’язку, які спричинили загибель 37 осіб та поранення близько 3 000 людей на території Лівану.

Росія раніше засудила ці «безпрецедентні» удари по Лівану, назвавши їх «серйозним порушенням його суверенітету та серйозним викликом міжнародному праву через використання неконвенційної зброї».

НОВИНИ