Пошук
Close this search box.

Загострення конфлікту: Ізраїльські сили вбили щонайменше 14 палестинців у Газі

Ізраїльські військові в п’ятницю завдали авіаударів і обстрілів із танків по північних та центральних районах Смуги Гази, внаслідок чого загинуло щонайменше 14 палестинців. Про це повідомляють медичні джерела, передає Reuters. Тим часом, ізраїльські танки продовжують просування на північний захід від міста Рафа, розташованого поблизу кордону з Єгиптом.

Бойові дії між ізраїльськими військовими та бойовиками ХАМАС не припиняються, навіть коли одночасний конфлікт на кордоні між Ліваном та Ізраїлем, де залучені союзники ХАМАС — «Хезболла», загострюється.

Деякі палестинці, які були змушені залишити свої домівки через ізраїльські атаки, побоюються, що їхні тимчасові намети на пляжі можуть бути затоплені високими хвилями.

Згідно з інформацією палестинських медиків, ізраїльські танкові обстріли в таборі біженців Нусейрат у центрі Гази забрали життя восьми людей і поранили кількох інших. Ще шість палестинців загинули внаслідок авіаудару по житловому будинку в місті Газа.

У місті Бейт-Ханун на півночі також повідомляється про жертви після удару по автомобілю, але неясно, скільки загиблих були цивільними, а скільки — комбатантами.

Тим часом, в місті Рафа на півдні, де ізраїльські сили діють з травня, танки просунулися далі на північний захід за підтримки авіації. Місцеві жителі повідомляють про інтенсивну стрілянину та вибухи в східній частині міста, де, за даними очевидців та ЗМІ, ізраїльські війська підірвали кілька будинків.

За словами представників збройного крила ХАМАС, їхні бійці продовжують «жорстокі бої» з ізраїльськими силами, які увійшли до району Танур у Рафа.

Ізраїльська армія повідомляє, що за останні тижні під час операцій в Рафа її війська ліквідували сотні палестинських бойовиків, знайшли тунелі та вибухові пристрої, а також знищили військову інфраструктуру.

Однак умова Ізраїлю зберігати контроль над кордоном між Рафа та Єгиптом залишається ключовим питанням у міжнародних зусиллях щодо припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС. США, Катар та Єгипет протягом місяців намагалися досягти угоди про перемир’я, але сторони не можуть дійти згоди.

Два ключових питання залишаються найбільш складними: умова Ізраїлю зберігати війська в коридорі між Газою і Єгиптом та умови обміну ізраїльських заручників на палестинських в’язнів.

Для палестинців, переміщених у район Аль-Мавасі на півдні Гази, виникла нова проблема: високі хвилі вже затопили кілька наметів минулого тижня, і багато хто побоюється, що це може повторитися.

«Досить, досить, досить. Нас окупація (Ізраїль) витиснула до моря, де ми вважали, що буде безпечно, але минулого тижня море затопило і змило деякі намети. І це може повторитися знову. Куди нам йти?» — заявив Шабан, 47-річний електрик, який був змушений покинути свою домівку в місті Газа.

НОВИНИ