Пошук
Close this search box.

Миротворці ООН закликають до негайної деескалації на кордоні між Ліваном та Ізраїлем

Миротворці ООН

Миротворчі сили ООН в Лівані закликали до негайного зниження напруженості, оскільки бойові дії продовжуються в п’ятницю на лівано-ізраїльському кордоні після найбільш інтенсивних авіаударів Ізраїлю за майже рік конфлікту з підтримуваною Іраном шиїтською організацією “Хезболла”, повідомляє Reuters.

Ізраїльська армія оголосила в четвер, що завдала ударів по сотнях ракетних установок “Хезболли”, які були готові до обстрілу Ізраїлю. Ліванські джерела безпеки назвали це найсильнішим ударом з моменту початку бойових дій у жовтні минулого року.

Конфлікт, який був спровокований війною в секторі Газа, суттєво загострився цього тижня. “Хезболла” зазнала безпрецедентного нападу, внаслідок якого вибухнули пейджери та радіостанції, що використовувались її членами, загинули 37 осіб і було поранено майже 3000.

Миротворчі сили UNIFIL на півдні Лівану заявили в п’ятницю, що за останні 12 годин відбулося «різке загострення бойових дій» на лівано-ізраїльському кордоні та в їх зоні операцій.

«Ми стурбовані ескалацією вздовж Блакитної лінії (межа між Ліваном та Ізраїлем) і закликаємо всі сторони негайно знизити напруженість», — сказав представник UNIFIL Андреа Тененті у коментарі Reuters.

У п’ятницю ізраїльські авіаудари вразили щонайменше три села на півдні Лівану, повідомили ліванські джерела безпеки та телеканал “Хезболли” Al-Manar, який транслював кадри диму, що підіймається після одного з ударів.

Ізраїльська армія поки не коментувала ці події.

“Хезболла” повідомила, що її бійці випустили керовану ракету по позиції ізраїльських військ у місті Метула на кордоні, яке останнім часом часто піддавалося атакам з боку цієї ліванської групи.

У п’ятницю ізраїльська армія скасувала накази про обмеження пересування та зборів, введені напередодні ввечері для кількох громад на півночі Ізраїлю та Голанських висот після початку ізраїльських авіаударів.

Ліванські джерела безпеки повідомили, що внаслідок інтенсивного ізраїльського бомбардування в четвер було поранено чотири особи. Не було відразу зрозуміло, чи належали жертви до членів “Хезболли”.

Нинішній конфлікт між Ізраїлем і “Хезболлою” є найсерйознішим з часів війни 2006 року. Десятки тисяч людей з обох сторін кордону змушені були залишити свої домівки.

Хоча наразі бойові дії в основному відбуваються на прикордонних територіях, загострення цього тижня викликало побоювання, що конфлікт може продовжувати розширюватися та посилюватися.

У четвер США попередили всі сторони на Близькому Сході про неприпустимість ескалації, заявивши, що пріоритетом Вашингтона є пошук дипломатичного рішення. «Ми будемо продовжувати підтримувати право Ізраїлю на самооборону, але не хочемо бачити, щоб будь-яка зі сторін загострювала цей конфлікт», — заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу для преси.

НОВИНИ