Пошук
Close this search box.

Росія відмовляється від участі у другому саміті щодо України: що це означає для миру?

Марія Захарова

Речниця російського МЗС Марія Захарова

Росія офіційно заявила в суботу, що не братиме участі у другому саміті з питань України, який планується на листопад за ініціативою Києва. Перша зустріч з мирного врегулювання конфлікту відбулася у червні в Швейцарії, і український президент Володимир Зеленський висловив бажання, щоб цього разу Москва була присутня. Однак Кремль чітко дав зрозуміти, що не готовий до участі в таких переговорах, повідомляє AFP.

Кремль проти “формули Зеленського”

Речниця російського МЗС Марія Захарова, коментуючи позицію Москви, заявила, що цілі саміту, зокрема “формула Зеленського”, є ілюзорними та спрямованими на встановлення умов, неприйнятних для Росії. За її словами, ці зусилля мають на меті отримати підтримку міжнародної спільноти для висунення Росії ультиматуму.

“Саміт має ті ж самі цілі: просування ілюзорної ‘формули Зеленського’ як єдиної основи для вирішення конфлікту, отримання підтримки більшості країн світу та використання цієї підтримки для пред’явлення Росії ультиматуму щодо капітуляції”, – заявила Захарова.

Вона додала, що Росія не братиме участі у таких переговорах.

Політичні аспекти та візит Зеленського до Вашингтону

Заява Кремля з’явилася на тлі запланованого візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона наступного тижня. Під час цієї поїздки український лідер має намір представити свої пропозиції щодо мирного врегулювання президенту США Джо Байдену, віцепрезидентці Камалі Гарріс, а також колишньому президенту та кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу.

Попри заклики Києва до “справедливої” мирної угоди, яка б передбачала повне виведення російських військ з усіх окупованих територій, включно з Кримом, Москва неодноразово заявляла, що готова розглядати лише “серйозні пропозиції”, які враховують поточну геополітичну ситуацію. Росія наполягає, що будь-які переговори мають брати до уваги реалії на місцях.

Умови Росії для мирних переговорів

Влітку президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова до мирних переговорів лише за умови, що Україна відмовиться від суверенітету над п’ятьма регіонами, які Росія частково або повністю контролює. Ця вимога залишається головною перепоною на шляху до можливого врегулювання конфлікту, оскільки Київ категорично відкидає будь-які поступки в цьому питанні.

Загалом, позиція Росії щодо мирних переговорів залишається жорсткою, і відмова від участі у міжнародних самітах свідчить про небажання Москви йти на компроміси. У свою чергу, це ставить під сумнів можливість швидкого врегулювання конфлікту дипломатичними шляхами.

НОВИНИ