Пошук
Close this search box.

Професор Барам: Командири тиснуть на Насраллу для великої війни

Фото: vesti.az

Насралла уникає ескалації, але командири вимагають агресії

Хасан Насралла, лідер «Хізбалли», не зацікавлений у подальшій ескалації конфлікту з Ізраїлем, яка може перерости у повномасштабну війну. Проте польові командири тиснуть на нього, вимагаючи більш агресивних дій. Про це в інтерв’ю виданню «Маарів» повідомив професор Хайфського університету Амація Барам, один із провідних ізраїльських арабістів. Він зазначив, що недавні удари по стратегічних об’єктах у Дахії справили сильне враження на командирів «Хізбалли». Вони відчувають себе в небезпеці, розуміючи, що Ізраїль має глибокі знання про ситуацію в Лівані і про них самих.

Вплив командирів і зростаюче приниження

Барам наголошує, що польові командири відчувають глибоке приниження через успішні удари Ізраїлю по центральних районах Лівану. Це підштовхує їх вимагати від Насралли більш агресивних дій. «Насралла не хоче великої війни, але тиск знизу зростає», — зазначає професор.

Структура «Хізбалли»: вплив командирів на рішення Насралли

На думку Барама, структура «Хізбалли» не відповідає типовій вертикальній ієрархії. Польові командири мають прямий доступ до генсека і можуть відкрито висловлювати свої думки. Це надає їм значний вплив на ухвалення рішень у керівництві організації. Амація Барам вважає, що Насралла може поступитися тиску, аби зберегти підтримку військового крила.

Ракетна загроза зберігається попри втрати у командному складі

Попри знищення частини вищого командування «Хізбалли», ракетні сили організації продовжують діяти. За словами Барама, більшість ракетників були підготовлені іранськими радниками, тому знищення командного складу не зупиняє ракетні обстріли будь-якої дальності.

Чи піде Насралла на повномасштабну війну?

Невідомо, чи зважиться Насралла на велику війну або обмежиться ескалацією. Багато спостерігачів вважають, що повномасштабна війна не в інтересах Ірану, який використовує арсенал «Хізбалли» для своїх стратегічних цілей. Тегеран може вимагати від Насралли уникнути регіонального конфлікту.

Оцінка ізраїльських експертів: необхідність активних дій Ізраїлю

Автор сценарію серіалу «Фауда» і відомий арабіст Аві Іссахаров звертає увагу на те, що у Насралли є можливість обстрілювати всю територію Ізраїлю, проте він все ще обмежується лише північними районами, утримуючи ескалацію.

Кобі Маром, резервний полковник і колишній командир бригади «Хермон», висловив упевненість, що «Хізбалла» не піде на угоду з Ізраїлем без серйозних втрат у своїх бастіонах. Маром підкреслив, що Ізраїль має історичну можливість знищити ракетний арсенал «Хізбалли», щоб уникнути загроз для майбутніх поколінь.

Військовий оглядач Нір Дворі також вважає, що Ізраїлю необхідно діяти рішуче і масштабно, аби змусити Насраллу сісти за стіл переговорів. За його словами, довготривала війна на виснаження є неприйнятною для Ізраїлю.

НОВИНИ