Пошук
Close this search box.

Ракета “Сармат”РС-28 вибухнула в РФ під час випробувань

РС-28 “Сармат”.Фото: Фокус

У Російській Федерації відбулася надзвичайна подія під час випробувань міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 “Сармат”, якою так пишаються російські пропагандисти. Інцидент стався на випробувальному полігоні, де ракета раптово вибухнула, залишивши після себе масштабні руйнування.

Хронологія події

Згідно з інформацією, наданою Cursorinfo, вибух стався під час заправки ракети. Спостереження на основі супутникових знімків Planet Labs показують, що ракета вибухнула прямо в шахті, утворивши величезний кратер і знищивши полігон.

Коментарі експертів

“Випробування РС-28 ‘Сармат’ завершилися повним провалом. Вибух відбувся ще до самого запуску, оскільки ракета використовує рідке паливо,” – зазначили аналітики. Також було відзначено, що на місце події направили чотири пожежні машини, які нібито реагували на лісову пожежу. Однак аналітик OSINT MT_Anderson опублікував супутниковий знімок російського космодрому “Плесецьк”, що показує руйнування після невдалих випробувань.

Фото: рос.ЗМІ

Рідкісні випадки вибухів

Експерти підкреслюють, що вибух міжконтинентальної ракети під час тестування є надзвичайною подією, яка трапляється вкрай рідко. Останній подібний випадок стався в жовтні 1960 року на космодромі “Байконур”, коли вибухнула ракета Р-16.

Політичні наслідки

Аналітики вважають, що Кремль навряд чи офіційно визнає факт катастрофи з “Сарматом”. Це може вплинути на імідж російських збройних сил, які активно використовують цю ракету як символ своєї військової потужності.

Що таке РС-28 “Сармат”?

РС-28 “Сармат” є російським стратегічним ракетним комплексом п’ятого покоління, розробленим для шахтного базування. Ця багатоходова рідинна міжконтинентальна балістична ракета має довжину до 35 метрів і стартову масу 208 тонн. Вона здатна доставляти до 10 тонн корисного навантаження на відстань до 16 тисяч кілометрів, що робить її однією з найбільш потужних ракет у світі.

НОВИНИ