Пошук
Close this search box.

Соціал-демократи Шольца випередили ультраправу AfD на виборах у Бранденбурзі, згідно з екзит-полами

Канцлер Німеччини Олаф Шольц від Соціал-демократичної партії. Фото: Lisi Niesner/Reuters

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) під керівництвом канцлера Олафа Шольца незначно випередила ультраправу партію «Альтернатива для Німеччини» (AfD) на регіональних виборах у землі Бранденбург. Згідно з екзит-полами, СДПН набрала 32% голосів, тоді як AfD — 29%. Результати екзит-полів були оприлюднені громадським телебаченням ZDF.

Цей результат став несподіванкою, оскільки протягом передвиборчої кампанії AfD мала перевагу в опитуваннях. Однак успіх СДПН може тимчасово послабити тиск на Шольца з боку його партії щодо того, чи повинен він знову балотуватися на посаду канцлера на майбутніх федеральних виборах.

Попри цей успіх, канцлер не отримав значної підтримки на загальнонаціональному рівні, оскільки прем’єр-міністр Бранденбургу Дітмар Войдке дистанціювався від політики Шольца та навіть критикував рішення федерального уряду.

Варто зазначити, що 1 вересня AfD стала першою ультраправою партією з часів Другої світової війни, яка виграла вибори на державному рівні в Тюрінгії, а також зайняла друге місце в Саксонії.

НОВИНИ