Пошук
Close this search box.

Ізраїль завдав масованих ударів по позиціях Хезболли в Лівані: сотні загиблих, понад тисяча поранених

Ізраїльське бомбардування Лівану. ФОТО: Hussein Malla / AP / Profimedia

Ізраїльське бомбардування Лівану. Фото: Hussein Malla / AP / Profimedia

У понеділок увечері Військово-повітряні сили Ізраїлю розпочали масштабну операцію бомбардувань у долині Бекаа на сході Лівану. Ця серія авіаударів була націлена на об’єкти проіранського ісламістського угруповання Хезболла, що діє на півдні країни. За інформацією міжнародних інформаційних агентств AFP та BBС, кількість жертв вже сягнула щонайменше 356 осіб, серед яких 39 жінок та 24 дитина.

Ізраїльська армія заявляє про успішне ураження приблизно 800 цілей, пов’язаних із Хезболлою. Зокрема, були знищені ракетні установки та склади боєприпасів, розташовані на території Лівану. Серед цілей була і база поблизу Бейрута, де, за інформацією розвідки, міг перебувати один з високопоставлених командирів Хезболли — Алі Каракі, який відповідає за південний фронт. Однак, його доля наразі залишається невідомою.

Прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті різко засудив дії Ізраїлю, назвавши їх «планом знищення» своєї країни. Ліванські лікарні на півдні та сході були приведені в стан повної готовності у зв’язку з масовим напливом поранених, яких після понеділкових авіаударів стало понад тисячу. Загалом, за останніми даними, медичні заклади країни опікуються понад 5000 пораненими, включаючи жертв вибухів комунікаційних пристроїв, дистанційно підірваних минулого тижня, ймовірно, ізраїльськими силами.

Уряд Лівану оголосив повну мобілізацію національного плану надзвичайних ситуацій для допомоги переміщеним особам, яких вже тисячі після ізраїльських атак.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у своєму відеозверненні до народу Лівану закликав громадян триматися подалі від зон бойових дій, запевнивши, що вони зможуть повернутися до своїх домівок після завершення операції.

Водночас Хезболла заявила про запуск ракет на північ Ізраїлю, заявивши, що вони влучили в одну з військових баз.

НОВИНИ