Пошук
Close this search box.

Міжнародні лідери закликають до 21-денного перемир’я в Лівані на тлі загострення конфлікту між Ізраїлем та Хезболлою

США, ЄС, Канада, Австралія, Японія та декілька європейських та арабських країн у середу закликали до “негайного 21-денного перемир’я” на кордоні між Ліваном та Ізраїлем, де конфлікт між Ізраїлем та угрупуванням “Хезболла” загрожує поширенням на весь регіон. Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій Білим домом, повідомляє AFP.

“Ми закликаємо до негайного 21-денного перемир’я на кордоні між Ліваном та Ізраїлем, щоб дати шанс дипломатичним зусиллям”, – йдеться в заяві, підписаній США, Францією, ЄС, Австралією, Канадою, Німеччиною, Італією, Японією, Саудівською Аравією, ОАЕ та Катаром.

“Зараз час укласти дипломатичну угоду, яка дозволить мирним жителям з обох сторін кордону повернутися додому в умовах безпеки”, – зазначено у заяві.

У спільній заяві, опублікованій після зустрічі на полях Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, президенти США Джо Байден та Франції Еммануель Макрон підкреслили, що працювали разом останні дні над цим спільним закликом до тимчасового перемир’я, до якого приєдналися інші країни.

“Ми закликаємо до широкого схвалення та негайної підтримки урядами Ізраїлю та Лівану”, – заявили лідери.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро першим озвучив цю пропозицію на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Лівані у середу.

Один з високопосадовців США, який говорив на умовах анонімності, назвав цей заклик “важливим кроком уперед” і висловив сподівання, що він також стимулюватиме переговори щодо перемир’я та звільнення заручників з Сектора Газа.

НОВИНИ