Пошук
Close this search box.

США нададуть Україні новий пакет військової допомоги вартістю 8 мільярдів доларів, заявив президент Байден

Президент США Джо Байден і Володимир Зеленський

Президент США Джо Байден оголосив у четвер, що Сполучені Штати нададуть Україні новий пакет військової допомоги на суму 8 мільярдів доларів, повідомляє Reuters.

Основна частина коштів — 5,5 мільярда доларів — буде виділена до закриття поточного фінансового року США, яке відбудеться наступного понеділка, коли закінчується термін дії фінансового мандата. Ще 2,4 мільярда доларів передбачені в рамках Ініціативи допомоги у сфері безпеки України, що дозволяє уряду США купувати зброю для України, замість вилучення її зі своїх запасів.

До пакета допомоги входить перша партія високоточної плануючої бомби під назвою Joint Standoff Weapon. З радіусом дії до 130 км, ця зброя дозволить Україні наносити удари по російських силах з безпечної відстані. Бомба може запускатися з винищувачів.

Американський чиновник зазначив, що Байден поки не оголосить, чи дозволить Вашингтон Києву використовувати американську зброю для ударів по цілях углиб території Росії.

Україна також отримає додаткові засоби протиповітряної оборони, безпілотні літальні апарати та боєприпаси для авіації. Міністерство оборони США модернізує та надасть ще одну батарею ракет Patriot і додаткові ракети для неї.

Президент також наказав Пентагону розширити навчання українських пілотів на винищувачах F-16, включаючи допомогу в підготовці ще 18 пілотів наступного року.

НОВИНИ