Пошук
Close this search box.

“Фатальна пастка: як Ізраїль ліквідував Насраллу за допомогою блискучої операції”

Фото: nournews.

28 вересня 2023 року стало датою однієї з найважливіших подій у протистоянні Ізраїлю та угруповання Хізбалла. Американські та ізраїльські ЗМІ повідомили про успішну спробу ліквідації шейха Хасана Насралли, лідера Хізбалли, який загинув унаслідок ізраїльського авіаудару по підземному штабу організації в Бейруті. Але як цьому обережному і невловимому лідеру вдалося потрапити в смертельну пастку? Виявилося, що успіх операції полягав у бездоганному поєднанні дипломатичних маневрів, ретельно спланованої дезінформації та точного розвідувального удару.Про це повідомило видання vesty.

Виступ Нетаньягу як частина плану

Виступ прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу на Генеральній Асамблеї ООН 27 вересня 2023 року став не просто міжнародною промовою. Це була ключова частина складного плану, покликаного ввести в оману керівництво Хізбалли. Як повідомляє британське видання The Telegraph, ізраїльська розвідка спеціально розіграла сценарій, у якому створила ілюзію, що Ізраїль не піде на радикальні дії, поки світові лідери закликають до припинення вогню в Лівані.

Ключовим елементом операції стало те, що Нетаньягу нібито продемонстрував стриманість під час свого виступу, закликаючи до терпіння і пояснюючи світові, чому загроза Хізбалли є небезпекою для існування єврейської держави. Саме в ці моменти Хасан Насралла, переконаний у своїй тимчасовій безпеці, вирішив зібрати екстрене засідання керівництва Хізбалли в підземному штабі в Бейруті.

Інформаційна пастка

Ізраїль вміло використовував світові медіа, створюючи відчуття того, що хоча загострення відносин з Хізбаллою очевидне, Ізраїль не планує негайних радикальних заходів. За даними ізраїльського порталу Ynet, рішення про ліквідацію Насралли було прийнято в середу, 25 вересня, після отримання розвідувальної інформації, що підтверджувала його місцеперебування в бункері.

Деякий час ізраїльське керівництво сумнівалося, чи варто продовжувати план, але в підсумку вирішило діяти так, ніби нічого надзвичайного не відбувається. Прем’єр-міністр Нетаньягу вирушив до Нью-Йорка, продовжуючи справляти враження, що ситуація під контролем. Проте під час тривалого польоту тривали секретні наради з військовими та розвідниками.

Остання нарада та наказ на ліквідацію

У ніч на 27 вересня в Ізраїлі відбулося критичне телефонне засідання вузького кабінету міністрів, учасники якого використовували спеціальні червоні телефони для засекреченого зв’язку. Це засідання завершилося рішенням уповноважити Нетаньягу і міністра оборони Йоава Галанта прийняти остаточне рішення щодо ліквідації.

Згодом, за кілька годин до виступу прем’єра в ООН, надходить вирішальна розвідувальна інформація: Насралла перебуває у бункері зі своїми найближчими соратниками. Це була остання деталь, яка дозволила підтвердити ціль і запустити операцію.

За кілька хвилин до свого виступу Нетаньягу затвердив ліквідацію, а потім вийшов на трибуну ООН, де представив позицію Ізраїлю перед світом, акцентуючи на боротьбі за існування держави, загрозі з боку Ірану і терористичних угруповань. Його слова, звернені до солдатів ЦАХАЛу, пролунали як гасло: “Не бійтеся, бо Бог Ізраїля з вами”.

Атака на бункер

Тим часом, коли телекомпанії по всьому світу, включаючи арабські ЗМІ, транслювали промову ізраїльського прем’єра, Насралла та керівництво Хізбалли, ймовірно, спостерігали за нею в прямому ефірі. В цей момент по їхньому укриттю був завданий точний удар ізраїльськими ВПС.

Як зазначають аналітики, ліквідація Насралли, якщо вона підтверджена, стала не тільки військовим, але й психологічним ударом по Хізбаллі. Лідер організації, який роками ховався від ізраїльської розвідки, загинув у той момент, коли повірив, що на цей вечір йому нічого не загрожує. Якщо Насралла справді був ліквідований, то це стало кінцем однієї з найрезонансніших операцій останніх років, і можливо, поворотною точкою в конфлікті між Ізраїлем та Хізбаллою.

НОВИНИ