Пошук
Close this search box.

Винищувачі F-16: Підсумки 45-річної Служби та Передача Україні

Винищувачі F-16 та F-35.Фото: Міноборони Нідерландів.

Міністерство оборони Нідерландів оголосило про офіційне завершення служби легендарних винищувачів F-16, які стали невід’ємною частиною авіаційних сил країни протягом понад 45 років. Перший із 213 літаків цього типу прибув на авіабазу Леуварден 6 червня 1979 року, замінивши F-104 Starfighter і пізніше NF-5. Зараз F-16 поступаються місцем новому поколінню — винищувачам F-35. У цей знаменний день відбулася урочиста акція, в рамках якої 8 літаків виконали прощальний політ над територією Нідерландів.Про це повідомили у прес-службі Міноборони Нідерландів.

Литва, 15 березня 2017 року, нідерландські F16 охороняють повітряний простір Литви. Зображення двох F16 над повітряним простором Литви.

Історія та Значення

F-16 Fighting Falcon, американського виробництва, підтвердив свою універсальність та ефективність в різних місіях як вдома, так і за кордоном. У Нідерландах ці літаки не лише виконували бойові завдання, але й використовувалися для спостереження за повітряним простором. Вони активно залучалися для моніторингу ситуації в небі над Бельгією, Нідерландами та Люксембургом, а також у разі загрози з боку російських бомбардувальників.

Протягом своєї служби F-16 забезпечували безпеку повітряного простору, активно використовуючи сучасні технології, включаючи інфрачервоне обладнання для моніторингу дамб та інших критично важливих об’єктів.

Леуварден, 5 липня 2021 року. Останні версії F-16 з авіабази Леуварден на 40 років. Leeuwarden zal hierna alleen nog opereren met de F-35. Відновлений F-16 почав діяти в 2024 році на базі Volkel.

Аварії та Втрати

Незважаючи на численні успіхи, кар’єра F-16 не обходилася без втрат. Перший літак цього типу зазнав аварії 10 березня 1980 року, за ним послідували ще 44 інциденти. Загалом Нідерланди втратили 15 пілотів під час 45 аварій і катастроф, з яких 36 літаків не підлягали відновленню.

Останній F-16 було списано з військового обліку 21 вересня 2006 року, і з того часу ситуація з безпекою значно покращилася, пілоти безпечно поверталися з тренувальних польотів і місій.

Місії та Операції

Перші бойові місії F-16 розпочалися в квітні 1993 року, коли Нідерланди взяли участь у операціях НАТО в колишній Югославії. Винищувачі активно залучалися до бомбардувань і встановлення заборонених для польотів зон. Згодом F-16 використовувалися в операціях в Афганістані, Лівії та для боротьби з терористичними загрозами в Іраку та Сирії.

Нове Життя F-16

Хоча ера F-16 в Нідерландах завершилася, самі літаки продовжують служити. З тих, що залишилися, 14 з обіцяних 18 літаків наразі базуються в Румунії, де готують пілотів, включаючи українських. Це свідчить про тривалу спадщину F-16 як надійних винищувачів, які адаптуються до нових викликів.

Крім того, Нідерланди надають Україні останні F-16, щоб підтримати її в боротьбі з російською агресією.

Volkel, 3 листопада 2021 р., Vlb. Volkel відпрацьовують максимальну готовність і літають одночасно на 13 F-16. Фото: формування F-16 в дельтах над Північним морем.

Винищувачі F-16 залишать незабутній слід в історії Нідерландів та світової авіації. Їхня тривала служба свідчить про важливість технологій і стратегій, які продовжують впливати на сучасну військову авіацію. Після 45 років служби F-16 впевнено передають свої повноваження новим поколінням винищувачів, залишаючи за собою спадщину, що надихає.

НОВИНИ