Пошук
Close this search box.

Ізраїль почав наземне вторгнення на півдні Лівану: атаки проти “Хезболли” за підтримки США, авіаудар по військовому командиру

Ізраїль та Ліван стоять на порозі повномасштабної війни

У ніч з понеділка на вівторок Ізраїль розпочав обмежене наземне вторгнення на південь Лівану, здійснюючи цілеспрямовані атаки на позиції “Хезболли” поблизу кордону. Ізраїльська армія підтвердила, що операції проводяться проти стратегічних об’єктів угруповання, яке підтримується Іраном. Вибухи були чутні також на півдні Бейрута після того, як мешканців попередили про необхідність евакуації з районів, де знаходяться об’єкти “Хезболли”.

За даними Міністерства охорони здоров’я Лівану, за останні 24 години в результаті ізраїльських авіаударів загинули щонайменше 95 осіб, ще 172 отримали поранення. Найбільш постраждали південні регіони Лівану, долина Бекаа та Бейрут.

Кількість переміщених осіб у Лівані продовжує зростати та перевищує мільйон. Локальні ЗМІ повідомляють про те, що 850 шкіл використовуються як тимчасові притулки, з яких понад 600 уже заповнені.

США підтримують дії Ізраїлю, висловлюючи рішучу підтримку. Міністр оборони США Ллойд Остін попередив Іран про серйозні наслідки у разі будь-якої прямої атаки на Ізраїль. Остін наголосив, що необхідно зруйнувати інфраструктуру “Хезболли”, щоб запобігти подальшим атакам.

Операція проти “Хезболли”

Ізраїльська армія повідомила, що її війська здійснюють “обмежені наземні рейди” проти об’єктів “Хезболли” поблизу кордону з Ліваном. Операції базуються на точних розвідувальних даних і супроводжуються ударами авіації та артилерії. За повідомленнями мешканців прикордонних міст, у небі було помічено дрони та вертольоти, а також чутно інтенсивні обстріли.

Ці події розгортаються на тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, який загострився після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Авіаудар по командиру “Фатах”

У вівторок вранці ізраїльський авіаудар на півдні Лівану поцілив у Муніра Макдаха, командира ліванського крила збройного угруповання “Фатах”. Поки що невідомо, чи вдалося ліквідувати його. Удар було завдано по табору біженців Айн аль-Хілве біля міста Сайда. Це перший авіаудар по цьому табору з початку бойових дій між Ізраїлем і “Хезболлою”.

Ізраїль продовжує атаки в Сирії

У Сирії ізраїльський авіаудар по Дамаску призвів до загибелі трьох цивільних і поранення дев’яти осіб, повідомляють сирійські державні ЗМІ. Ізраїль, який регулярно завдає ударів по іранських цілях у Сирії, значно посилив свої атаки після нападу ХАМАС на початку жовтня.

НОВИНИ