Пошук
Close this search box.

Герої небес: Юрій Тимусь та Андрій “Джус” Пільщиков посмертно нагороджені званням Героїв України

Андрій “Джус” Пільщиков.Фото: Бригада тактичної авіації

Юрій Тимусь: Останній політ підполковника з Львівщини

34-річний підполковник Юрій Тимусь, пілот-авіатор зі Львівщини, здійснив свій останній політ 31 березня 2022 року, евакуюючи поранених захисників з оточеної “Азовсталі”. Командуючи екіпажем, який виконував небезпечну місію, Тимусь врятував десятки життів. Під час повернення літак був збитий російськими військовими, і Юрій загинув. Він залишився вірним присязі до кінця, не полишивши своїх товаришів навіть під обстрілами.

1 жовтня 2024 року президент Володимир Зеленський присвоїв Юрію Тимусю звання Героя України з орденом “Золота Зірка” посмертно. Його героїзм та самопожертва стали символом відваги та незламності українських авіаторів.

Підполковник Юрій Тимусь.Фото: zaxid

Андрій “Джус” Пільщиков: Легенда “Привид Києва”

Ще одним пілотом, якого нагороджено посмертно, став Андрій Пільщиков, відомий за позивним “Джус”. Він був одним з пілотів, які обороняли Київ під час перших днів повномасштабного вторгнення у складі 40-ї бригади тактичної авіації. Його називали частиною легендарного образу “Привид Києва” — міфічного асу, який збивав російські літаки, захищаючи небо над Україною.

25 серпня 2023 року “Джус” загинув у авіакатастрофі під Житомиром під час тренувального польоту, коли два літаки L-39 зіткнулися в небі. Його смерть стала великим ударом для всієї української авіації, але його ім’я залишається у серцях тих, хто продовжує боротися за незалежність України.

Вшанування героїв

Президент Зеленський у своєму указі №658/2024 підкреслив, що обидва пілоти відзначені за “особисту мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України”. Їхня відданість служінню народу є взірцем для всіх поколінь захисників України.

Юрій Тимусь та Андрій Пільщиков назавжди залишаться символами українського спротиву та мужності. Їхні імена будуть вписані в історію боротьби за свободу, як герої, що віддали своє життя заради майбутнього.

НОВИНИ