Пошук
Close this search box.

Масштабний ракетний удар: Іран випустив 180 ракет по Ізраїлю, вперше використано гіперзвукові ракети Fattah

Напад Ірану на Ізраїль.

Напад Ірану на Ізраїль. Фото: Ahmad Gharabli / AFP

У вівторок ввечері Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю, випустивши 180 балістичних ракет, що стало вдвічі потужнішим атакою, ніж у квітні цього року. Про це повідомляють джерела в Пентагоні. Іранська державна телевізія, цитована The Guardian, підтвердила, що під час цього нападу вперше було використано гіперзвукові ракети Fattah.

За даними ізраїльської армії (IDF), в ході нападу було випущено 180 ракет із території Ірану. Для порівняння, у квітні Іран здійснив свій перший прямий удар по Ізраїлю, випустивши понад 300 дронів і ракет. Проте, через застосування нових гіперзвукових ракет, нинішня атака виявилася значно потужнішою.

Представник Пентагону Патрік Райдер зазначив, що цей удар був “удвічі більшим за масштабами”, ніж те, що спостерігалося навесні. “Коли ти запускаєш стільки ракет по цілі, твоя мета – знищити”, – прокоментував він, підкресливши серйозність намірів Ірану.

Ізраїльські системи протиповітряної оборони, посилені підтримкою США, змогли перехопити більшість ракет до того, як вони завдали значних руйнувань чи поранили людей. Тим часом по всій країні пролунали сирени, і жителі Ізраїлю змушені були ховатися в укриттях.

Що таке ракети Fattah?

Fattah — це перші і єдині гіперзвукові балістичні ракети Ірану, офіційно представлені у 2023 році. Вони здатні долати відстань до 1400 кілометрів і досягати швидкості 13-15 Махів (13-15 разів швидше за швидкість звуку). Бойова частина ракети важить близько 400 кілограмів.

За словами іранських офіційних осіб, Fattah може маневрувати як всередині, так і поза атмосферою Землі, що робить її надзвичайно складною для перехоплення системами протиповітряної оборони.

НОВИНИ