Пошук
Close this search box.

ЄС запровадив 14 пакетів санкцій проти Росії, але їх обхід продовжується: аналіз France Presse

Президент Росії Володимир Путін бере участь у пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, Росія, 5 вересня 2024 р.

Президент Росії Володимир Путін / Фото: скріншот з відео

Європейський Союз вже ввів 14 пакетів санкцій проти Росії після її вторгнення в Україну у 2022 році. Однак, ці заходи, спрямовані на ослаблення військової машини Кремля, поки що не дали очікуваних результатів, оскільки Москва продовжує успішно обходити їх за допомогою цілої низки хитрощів, повідомляє France Presse у середу.

Незважаючи на уповільнення економічного зростання Росії, воно все ще перевищує 4%, що, за версією Кремля, свідчить про неефективність західних санкцій. У понеділок уряд Росії оголосив про збільшення оборонного бюджету на 2024 рік на 30%.

«Санкції ефективні лише тоді, коли їх підтримує широка коаліція», — пояснив Гунтрам Вольфф, дослідник Інституту Брейгеля та професор Вільного університету Брюсселя. Проте Китай, Індія та інші країни Глобального Півдня не підтримують цих заходів, що значно ускладнює їх ефективність, зазначає експерт.

Москва успішно обходить заборони на експорт технологій, таких як мікропроцесори, через треті країни, зокрема Китай, Туреччину, ОАЕ та колишні радянські республіки Центральної Азії. Девід О’Салліван, спеціальний емісар ЄС з питань санкцій, визнав, що «винахідливість» Росії у самозабезпеченні значна.

Попри дипломатичні зусилля ЄС, експерти вважають, що одних переговорів недостатньо. Владислав Власюк, радник президента України з питань санкцій, підкреслив у Брюсселі, що деякі європейські технології досі виявляють у російських боєприпасах.

Європейські компанії виступають проти суворіших заходів, але для підвищення ефективності санкцій потрібні чіткі вказівки та жорсткі фінансові санкції, якщо правила не виконуються, вважає Вольфф. Він пропонує застосовувати заходи, подібні до тих, що діють у фінансовій сфері для боротьби з відмиванням грошей.

НОВИНИ