Пошук
Close this search box.

Угорщина відмовляється від участі в тренувальній місії ЄС для українських солдатів через загрозу ескалації війни

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто.Фото: з відкритих джерел

Угорщина пояснила своє рішення відмовитися від участі в тренувальній місії Європейського Союзу для українських солдатів тим, що країна ще у 2022 році вирішила не надавати своїх військових або фінансування для цієї ініціативи. Тоді Будапешт відмовився проводити такі тренування на своїй території, про що повідомляє MTI.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підкреслив, що тоді його країна не перешкоджала іншим державам-членам брати участь у цій ініціативі. Проте з того часу на рівні ЄС було висунуто «вкрай небезпечну пропозицію» щодо відправки військових радників до України для виконання координаційних завдань, а також про продовження мандату місії на два роки. За словами Сіярто, це підвищує ризик ескалації конфлікту.

«Це небезпечно для Угорщини, оскільки ескалація відбувається спочатку в сусідніх країнах, а не за тисячі кілометрів», – зауважив міністр.

Сіярто також додав, що Угорщина, яка наразі головує в Раді ЄС, запросила перегляду цієї пропозиції, підкресливши, що країна не може підтримати її в поточній формі. Окрім Угорщини, президент Хорватії Зоран Міланович також відмовився відправляти хорватських солдатів до місії НАТО на підтримку України, посилаючись на ризик розширення конфлікту на Хорватію та пріоритет безпеки своєї країни.

Це рішення йде врозріз з пакетом підтримки, ухваленим на саміті НАТО в липні, який включав створення нової ініціативи НАТО Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) для координації військової допомоги та тренувань для українських військових з боку партнерів.

Метою NSATU є підтримка трансформації сил оборони та безпеки України, забезпечуючи кращу інтеграцію з НАТО.

НОВИНИ