Пошук
Close this search box.

У В’єтнамі від пташиного грипу померли десятки тигрів і левів

тигри

На півдні В’єтнаму десятки тигрів і левів, які утримувалися в неволі, померли за останній місяць від інфекції пташиного грипу, зокрема штаму H5N1, повідомило в четвер міністерство охорони здоров’я країни, передає Reuters.

Тести двох зразків, взятих у тигрів, які померли в туристичному комплексі Mango Garden Resort в провінції Донг Най, підтвердили наявність вірусу H5N1. З початку минулого місяця на цьому курорті загинуло близько 20 тигрів. Крім того, у сусідній провінції Лонг Ан ветеринарна влада повідомила, що 27 тигрів і три леви померли від пташиного грипу в іншому туристичному комплексі My Quynh Safari. Ці смерті сталися в період з 6 по 18 вересня.

Фан Ван Фук, співробітник регіонального центру контролю за захворюваннями в Донг Най, сказав, що тигрів у Mango Garden Resort перед смертю годували курячим м’ясом, яке, ймовірно, було інфіковане вірусом. Влада розслідує ланцюжок постачання курятини, щоб визначити точну причину.

Ризики для здоров’я людей


Всесвітня організація охорони здоров’я радить не вживати сиру або недостатньо оброблену птицю, особливо в регіонах, де спостерігаються спалахи пташиного грипу. Поширення високопатогенного пташиного грипу на ссавців, включаючи тигрів, корів, собак, котів, дельфінів і пінгвінів, викликало занепокоєння, що вірус може мутувати і легко передаватися між людьми.

Поки що дослідники виявили дуже мало випадків передачі пташиного грипу від людини до людини. Однак влада залишається настороженою, оскільки спалахи, спричинені вірусами, які переважно передаються від тварин до людини, зазвичай легше контролювати і вони не потребують суворих карантинних заходів, які спостерігалися під час пандемії COVID-19.

НОВИНИ