Пошук
Close this search box.

Смертоносний напад на Гаїті: банда вбила 70 людей

Фото:відкриті джерела

3 жовтня 2023 року в селі Понт-Сонде, що в сільськогосподарському регіоні Артібоніт на заході Гаїті, озброєна банда “Гран Гріф” влаштувала один із найкривавіших нападів в історії країни. За інформацією Reuters, в результаті нападу загинуло щонайменше 70 осіб, серед яких жінки та діти. Банда підпалила десятки будинків і транспортних засобів, залишивши тисячі людей без даху над головою.

Лідер банди, Лаксон Елан, заявив, що цей акт насильства стався як помста за те, що цивільні залишалися пасивними, поки поліція та групи самооборони вбивали його солдатів. За даними ООН, понад 6 270 людей були змушені покинути свої домівки, шукаючи притулок у сусідніх містах або в імпровізованих таборах.

Прем’єр-міністр Гаїті Гаррі Коніль засудив напад, назвавши його “злочином проти беззахисних жінок, чоловіків і дітей”, і пообіцяв посилити безпеку в регіоні. У відповідь на загострення насильства, національна поліція вже замінила директора департаменту Артібоніт.

Цей напад є черговим свідченням загострення конфлікту на Гаїті, де озброєні банди контролюють значні території, включаючи столицю Порт-о-Пренс. Ситуація у країні стає дедалі критичнішою: голод та безпритульність залишають сотні тисяч людей у безвихідній ситуації.

Міжнародна спільнота, включаючи генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, закликає до термінового розгортання місії безпеки на Гаїті, оскільки обіцяна підтримка затримується, а сусідні країни продовжують депортувати мігрантів. У 2022 році в країні було зафіксовано понад 3 тисячі вбивств і більше 1,5 тисячі викрадень. Ситуація потребує термінових дій, щоб зупинити насильство та відновити мир у Гаїті.

НОВИНИ