Пошук
Close this search box.

“Схема Кремля: Російські священики підкуповують виборців на президентських виборах у Молдові”

Фото: dialog.ua

У зв’язку з президентськими виборами в Молдові, які відбудуться 20 жовтня 2024 року, разом із загальнонаціональним референдумом щодо вступу країни до Європейського Союзу, з’явилися тривожні повідомлення про залучення священиків Московського Патріархату до схем підкупу виборців. Як зазначає сайт risu.ua, ці дії організовані Кремлем для маніпуляції волевиявленням молдован.

Операція Кремля

Начальник генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану в ефірі телеканалу TV8 розповів про створену мережу політичної пропаганди та прямого підкупу виборців. Священнослужителі отримували кошти на рахунки російського “Промсвязьбанку”, після чого знімали готівку в невизнаному Придністров’ї, де продовжують діяти елементи банківської системи РФ.

Включення священиків у схему

За словами Чернеуцану, до процесу залучалися різні особи з “активу” Ілана Шора, які здійснювали переведення грошей в готівку. Серед них було від 15 до 20 священиків, які знімали від 500 до 800 євро щомісяця, щоб роздати ці кошти на підкуп виборців. Частина отриманих сум могла залишатися у священиків як винагорода за їхню діяльність.

“Принаймні 15-20 церковних діячів зафіксовані поліцією як ті, хто користувався цим механізмом та поїхали до Придністров’я, щоб зняти гроші з рахунків”, – зазначив Чернеуцану.

Зв’язки з Москвою

Дослідження, опубліковане журналістами-розслідувачами на порталі Deschide.md, вказує на те, що десятки священиків Митрополії Молдови, яка підпорядковується Російській Православній Церкві, відвідували Москву. За їхні поїздки нібито сплачував олігарх-утікач Ілан Шор. Ці візити включали паломництва та інструкції з політичної агітації, спрямованої проти кандидатури чинної президентки Маї Санду, яка виступає за зближення з ЄС і планує переобрання на другий термін, а також проти референдуму за євроінтеграцію. Після повернення священнослужителі отримали російські банківські картки “Мір”, за якими їм виплачували зарплати та “фінансову допомогу церквам”.

Ця ситуація викликає стурбованість не лише в Молдові, але й в інших країнах, які страждають від впливу Росії на їхню політику і суспільство.

НОВИНИ