Пошук
Close this search box.

Кнессет розгляне законопроект про заборону діяльності UNRWA в Ізраїлі

Фото:Depositphotos

6 жовтня 2023 року парламентська комісія з зовнішньої політики та безпеки Ізраїлю ухвалила до розгляду Кнессетом законопроект, що забороняє діяльність Агентства ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA) на території країни. Це рішення викликане свідченнями про участь працівників агентства у масових убивствах, що сталися 7 жовтня, а також інформацією про використання приміщень і ресурсів UNRWA терористичною організацією ХАМАС, про це повідомляє Time Ukraine Israel посилаючись на джерело Newsru.co.il.

Згідно з проектом закону, усім ізраїльським чиновникам та державним службовцям забороняється контактувати з персоналом UNRWA, видавати дипломатичні візи та надавати економічні переваги. Відносно співробітників UNRWA, які будуть звинувачені в терористичній діяльності, планується розпочати кримінальні розслідування. Після набуття законом чинності, UNRWA та її працівники позбудуться дипломатичного імунітету, а також податкових пільг.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш висловив свою тривогу з приводу цього законопроекту, надіславши листа прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу. Він підкреслив, що у разі ухвалення закону UNRWA не зможе виконувати свої функції, і це питання доведеться підняти на Генеральній Асамблеї ООН.

Цей крок може суттєво вплинути на гуманітарну ситуацію в регіоні, а також на відносини Ізраїлю з міжнародною спільнотою. Час покаже, які наслідки матиме прийняття даного законопроекту.

НОВИНИ