Пошук
Close this search box.

Московський суд засудив 72-річного американця Стівена Хаббарда до майже семи років ув’язнення за участь у бойових діях в Україні

Стівен Хаббард Фото: Прес-служба Мосміськсуду / AP

Стівен Хаббард Фото: Прес-служба Мосміськсуду / AP

Московський суд у понеділок засудив 72-річного громадянина США Стівена Джеймса Хаббарда до шести років і десяти місяців позбавлення волі. Вирок був винесений після закритого процесу, на якому Хаббарда звинуватили в тому, що він діяв як найманець на території України, повідомляє Reuters.

Російські слідчі стверджували, що Хаббард, уродженець штату Мічиган, отримував 1000 доларів на місяць за службу в підрозділі територіальної оборони у місті Ізюм, на сході України, де він перебував із 2014 року. За даними російських державних ЗМІ, обвинувачений нібито визнав свою провину.

Однак члени родини Хаббарда сумніваються у правдивості цих зізнань. У попередньому інтерв’ю Reuters його сестра Патриція Хаббард Фокс і ще один родич заявили, що Стівен мав проросійські погляди, що робить участь у бойових діях на боці України малоймовірною. Вони описали його як відлюдника, який протягом десятиліть відчужувався від родини, працюючи вчителем англійської мови в різних країнах, зокрема в Японії та на Кіпрі.

Американське посольство в Росії підтвердило факт затримання свого громадянина, але відмовилося від подальших коментарів щодо його справи. Наразі подробиць про умови утримання Хаббарда не відомо.

У понеділок під час винесення вироку Хаббард з’явився перед судом у наручниках і з поголеною головою. Він перебував у прозорій клітці, і, як повідомляє кореспондент Reuters, з видимими труднощами встав, щоб вислухати вирок.

Ця справа викликала чималий резонанс, ставлячи під питання правомірність обвинувачень проти американця та його нібито участь у військових діях в Україні.

НОВИНИ