Пошук
Close this search box.

Італія звинуватила Ізраїль у можливих воєнних злочинах після обстрілу миротворців ООН у Лівані

Миротворці ООН

Італія звинуватила Ізраїль у ймовірних “воєнних злочинах” після того, як сили ООН, розгорнуті між Ліваном та Ізраїлем, засудили повторні обстріли ізраїльської армії по їхніх позиціях. Унаслідок цього двоє миротворців були поранені, повідомляє AFP.

За словами ізраїльських військових, вони заздалегідь попередили сили ООН про необхідність залишатися в «захищених зонах» перед початком бойових дій, які відбувалися поблизу бази миротворців. Інцидент викликав різку реакцію з боку Вашингтону, Мадриду, Парижу та Дубліна, інформує Agerpres.

Тимчасові сили ООН у Лівані (UNIFIL), які налічують близько 10 000 військовослужбовців, закликали до негайного припинення бойових дій після того, як конфлікт між ізраїльською армією та Хезболлою перейшов у відкрите протистояння. У четвер UNIFIL повідомила, що ізраїльський танк Merkava обстріляв спостережну вежу їхньої бази у Накурі, поранивши двох індонезійських миротворців.

Італія, яка є одним із найбільших контрибуторів UNIFIL з майже 900 військовослужбовцями, засудила ці “нестерпні” дії та викликала ізраїльського посла для вручення офіційного протесту. Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що такі обстріли можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини та являють собою серйозні порушення міжнародного гуманітарного права.

Мадрид також засудив “серйозне порушення міжнародного права” і закликав забезпечити безпеку миротворців ООН. Сполучені Штати висловили “глибоке занепокоєння”, вимагаючи від Ізраїлю не ставити під загрозу життя «блакитних касок». Франція висунула вимогу надати роз’яснення щодо інциденту і засудила будь-які дії, які можуть загрожувати безпеці UNIFIL.

Париж також звернувся з вимогою скликати нове засідання Ради безпеки ООН для обговорення ситуації в Лівані, зазначає AFP.

НОВИНИ