Пошук
Close this search box.

Путін і президент Ірану обговорили розширення співпраці та зростання економічних зв’язків на тлі занепокоєння Заходу

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і президент Ірану Масуд Пезешкіан (ліворуч) під час зустрічі в Туркменістані, 11 жовтня 2024 р. Фото: Коммерсантъ

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і президент Ірану Масуд Пезешкіан (ліворуч) під час зустрічі в Туркменістані, 11 жовтня 2024 р. Фото: Коммерсантъ

У п’ятницю президент Росії Володимир Путін провів переговори зі своїм іранським колегою Масудом Пезешкіаном в Ашхабаді, Туркменістан. Під час зустрічі лідери відзначили посилення економічних відносин між Москвою та Тегераном і заявили про спільні погляди на міжнародні події. Ця співпраця викликає занепокоєння у США, повідомляє Reuters.

Путін, який прагне зміцнити зв’язки з країнами так званого Глобального Сходу та Півдня на тлі протистояння із Заходом через війну в Україні, запросив Пезешкіана здійснити офіційний візит до Росії. Іранський лідер прийняв запрошення, повідомляє російське агентство РІА.

“Наші економічні та культурні відносини зміцнюються щодня”, — заявив Пезешкіан, підкресливши важливість прискорення цього процесу для розвитку двосторонньої співпраці.

Минулого місяця Пезешкіан пообіцяв зміцнити відносини з Росією для протидії західним санкціям. Обидві країни близькі до укладення угоди про стратегічне партнерство, яку планують підписати під час саміту БРІКС у Казані, що відбудеться наприкінці жовтня.

Спільні позиції на міжнародній арені

Під час зустрічі Путін заявив, що Росія та Іран активно співпрацюють на міжнародній арені, зокрема на тлі формування нового світового порядку, де з’являються нові центри економічного та політичного впливу.

“Наші оцінки світових подій часто дуже близькі”, — сказав Путін. Пезешкіан, зі свого боку, підкреслив, що позиції двох країн у глобальних питаннях набагато ближчі, ніж до інших держав.

Іран і Росія продовжують співпрацювати у протидії тиску Заходу. США, зокрема, звинувачують Іран у постачанні Росії балістичних ракет для використання у війні проти України — звинувачення, яке Тегеран заперечує.

Нова ера багатополярного світу

Путін наголосив, що Росія виступає за широкі міжнародні дискусії щодо багатополярності та відкритість до обговорення на таких форумах, як СНД, Євразійський економічний союз, Шанхайська організація співпраці та БРІКС.

НОВИНИ