Пошук
Close this search box.

Макрон закликав до припинення експорту зброї в Газу та Ліван: єдиний шлях до миру

Еммануель Макрон

Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю повторив свій заклик до припинення постачання зброї до Сектора Гази та Лівану, наголошуючи, що це єдиний спосіб зупинити конфлікти між Ізраїлем і підтримуваними Іраном ісламістськими угрупованнями ХАМАС та “Хезболла”, пише Reuters.

“Це жодним чином не заклик до роззброєння Ізраїлю (…), а заклик до припинення будь-якої дестабілізації в цьому регіоні”, — заявив Макрон на пресконференції на Кіпрі після саміту Med9, об’єднання середземноморських країн ЄС.

Макрон підкреслив важливість негайного припинення вогню як у Газі, так і в Лівані: “Це необхідно для захисту заручників та мирних громадян, а також для недопущення розширення конфлікту”. Він також додав, що припинення експорту зброї — це єдиний спосіб досягти кінця регіональних конфліктів.

Ситуація на Близькому Сході загострилася за останній рік, коли бойовики “Хезболли” почали обстріли північних районів Ізраїлю на підтримку ХАМАС після їхнього жорстокого нападу на південь Ізраїлю. Відтоді конфлікт лише посилився: Ізраїль наносить удари по півдню Лівану, вбиваючи лідерів “Хезболли”, тоді як угруповання відповідає ракетними обстрілами.

Макрон також гостро розкритикував напади ізраїльської армії на миротворців ООН у Лівані: “Це повністю неприйнятно, і Франція не потерпить повторення таких атак”, — зазначив президент.

На саміті Med9 країни-учасниці закликали до негайного припинення вогню та поновлення мирних переговорів для знаходження справедливого вирішення конфлікту.

НОВИНИ