Пошук
Close this search box.

«ТЦК на концерті «Океану Ельзи»: реакція громадськості та політиків»

ТЦК на концерті «Океану Ельзи.Фото: nikpravda.

Увечері 11 жовтня 2024 року, біля Палацу спорту у Києві, на відвідувачів концерту культового українського гурту «Океан Ельзи» чекали співробітники територіального центру комплектування (ТЦК) у супроводі патрульної поліції. Вони проводили перевірку військово-облікових документів у чоловіків, що викликало обурення серед громадськості. Подібні акції також були помічені в центрі Ужгорода, а 12 жовтня представники ТЦК з’явилися в одному з великих торговельно-розважальних центрів Львова. Про це повідомляє новинний портал TimeUkraineIsrael.

Проблеми з документами

Згідно зі свідченнями очевидців у соціальних мережах, деяких чоловіків, у яких виявили проблеми з документами або які відмовлялися їх показати, правоохоронці затримали та відвезли до ТЦК. Іншим затриманим виписали повістки та відпустили.

Ці дії викликали різні реакції в суспільстві. Частина людей підтримує заходи ТЦК, вважаючи їх необхідними для забезпечення обороноздатності країни, в той час як інші критикують їх, підкреслюючи, що такі перевірки можуть порушувати права громадян та створювати негативний імідж культури.

Коментарі політиків

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв висловився за проведення перевірок співробітниками ТЦК в рамках публічних та масових заходів. Він зазначив, що не вважає ці перевірки загрозою для української культури.

«Ні, я не вважаю перевірку документів після концерту “Океану Ельзи” загрозою для української культури. Так само, як і після будь-якого публічного чи масового заходу. Так само, як не вважаю загрозою для української економіки перевірки документів у барах чи клубах», — написав він у Facebook.

Потураєв вважає, що такі перевірки мають бути «наскрізними та постійними», аби забезпечити порядок і безпеку в країні.

Реакція музикантів

На фоні інциденту з ТЦК, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук зробив коротку заяву. Він подякував слухачам за підтримку протягом 30 років і підкреслив важливість таких зустрічей для українців.

«Ми дуже вдячні людям за ці 30 років. Зокрема, за те, що вони зараз продовжують приходити підтримувати нас. Для нас це просто радість та свято. Це все, що я хочу сказати, єдиний мій коментар. Крапка», — зазначив співак у коментарі ТСН.

Рейд ТЦК після концерту «Океану Ельзи» в Києві викликав жваву дискусію в суспільстві, підкресливши важливість забезпечення обороноздатності країни та прав громадян. Чи стануть такі перевірки новою нормою для масових заходів, покаже час, але одне залишається незмінним — українська культура та її підтримка в цей складний час є надзвичайно важливими для суспільства.

НОВИНИ