Пошук
Close this search box.

Польща планує тимчасово призупинити право на притулок через наплив нелегальних мігрантів та напругу з Білоруссю

Дональд Туск

Польський прем’єр Дональд Туск заявив про наміри тимчасово призупинити право на притулок у країні як частину стратегії щодо обмеження нелегальної міграції. Це відбувається на тлі зростаючої напруги з Білоруссю, яку Варшава звинувачує в організованому направленні мігрантів через кордон, повідомляє Reuters.

“Одним із елементів стратегії щодо міграції буде тимчасове призупинення права на притулок”, – заявив Туск на партійному з’їзді ліберальної Коаліції громадянської платформи (KO). Він також зазначив, що звертатиметься до Європи з проханням визнати цей крок.

За його словами, Білорусь на чолі з Олександром Лукашенком, а також Росія на чолі з Володимиром Путіним використовують право на притулок у своїх цілях, порушуючи суть цього права. Туск наголосив, що необхідно вжити заходів для боротьби з контрабандою та торгівлею людьми, які експлуатують право на притулок для своїх цілей.

Міграційне питання стало головною темою для Польщі з 2021 року, коли значна кількість мігрантів із Близького Сходу та Африки почала намагатися нелегально перетнути польсько-білоруський кордон. Варшава та ЄС вважають, що ця криза була організована Білоруссю за підтримки Росії, проте обидві країни заперечують свою причетність.

Туск планує представити повну стратегію щодо міграції під час засідання уряду 15 жовтня, що співпаде з річницею приходу до влади його коаліційного уряду.

З моменту вступу на посаду у грудні 2023 року, Туск підтримує жорстку політику щодо міграції, яка здобула широку підтримку серед населення, але викликала невдоволення серед активістів, які сподівалися на більш гуманну політику у порівнянні з попередньою націоналістичною адміністрацією.

У липні польський парламент прийняв закон, що полегшує використання зброї силовими структурами проти мігрантів на кордоні з Білоруссю.

НОВИНИ