Пошук
Close this search box.

Кім Йо Чжон звинуватила Сеул у провокаціях та попередила про «жахливу катастрофу»

Кім Йо Чжон

Кім Йо Чжон Фото: Korean Central News Agency/AP

Сестра лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, Кім Йо Чжон, звинуватила Південну Корею у свідомому уникненні відповідальності за ймовірні польоти її дронів над Пхеньяном і попередила про «жахливі наслідки», якщо такі інциденти повторяться. Про це повідомляє ABC News, посилаючись на Associated Press (AP).

Звинувачення з боку Пхеньяна

Заява Кім Йо Чжон з’явилася через день після того, як Міністерство закордонних справ Північної Кореї заявило, що кілька дронів Південної Кореї, які несли антиурядові пропагандистські листівки, були зафіксовані в нічному небі над Пхеньяном 3 жовтня, а також у середу і четвер цього тижня. У відповідь Пхеньян пригрозив підготувати «всі засоби атаки», здатні знищити будь-які об’єкти Південної Кореї, та обіцяв реагувати без попередження, якщо дрони знову будуть помічені.

Кім Йо Чжон заявила, що якщо військові Південної Кореї дозволили громадянам використовувати дрони, «це прирівнюється до свідомої співучасті та провокації», оскільки такі дії значно підвищують ризик збройного конфлікту.

Попередження про можливу катастрофу

«Якщо південнокорейський дрон знову з’явиться в небі над нашою столицею, це неодмінно призведе до жахливої катастрофи. Особисто я сподіваюся, що цього не станеться», — додала вона.

Армія та уряд Південної Кореї наразі не дали жодної офіційної відповіді на ці коментарі. Міністр оборони Південної Кореї спочатку відкинув звинувачення, але пізніше військові заявили, що не можуть підтвердити достовірність тверджень Півночі.

Загострення напруги між двома країнами

Останніми місяцями напруга між Кореями досягла найвищого рівня за останні роки через інтенсифікацію випробувань ракет з боку Північної Кореї та спільних військових навчань Південної Кореї і США. Крім того, до зростання напруги призвели психологічні війни, подібні до періоду Холодної війни.

З травня цього року Північна Корея відправляє тисячі повітряних куль з відходами, папером і сміттям у відповідь на південнокорейські пропагандистські акції. У відповідь Південна Корея транслює пропаганду та K-pop через гучномовці на кордоні.

Фенянь гостро реагує на будь-яку критику з-за кордону, особливо спрямовану проти режиму Кім Чен Ина. Експерти вважають, що з наближенням виборів у США Пхеньян може спробувати посилити тиск на Сеул і Вашингтон, щоб домогтися визнання себе ядерною державою і використати це для економічних та безпекових поступок.

НОВИНИ