Пошук
Close this search box.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц приймає лідерів Західних Балкан на саміті в Берліні для зміцнення зв’язків з ЄС

Канцлер Олаф Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц. Фото: Thomas Koehler / bundesfinanzministerium.de

У понеділок в Берліні канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрінеться з лідерами шести країн Західних Балкан на саміті, присвяченому подальшому поглибленню співпраці цих держав з Європейським Союзом. Захід відбувається в рамках Берлінського процесу, започаткованого у 2014 році з метою сприяти регіональній інтеграції та поступовому зближенню Сербії, Албанії, Боснії і Герцеговини, Косово, Чорногорії та Північної Македонії з ЄС, повідомляє dpa.

На саміті також будуть присутні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, представники дев’яти держав-членів ЄС, включаючи Австрію, Болгарію, Хорватію, Францію, Грецію, Італію, Польщу, Словенію та Німеччину, а також міжнародні організації.

Основними темами зустрічі стануть підписання плану дій щодо створення спільного регіонального ринку та нової угоди про мобільність, яка відкриє доступ до вищої освіти для жителів цих країн.

Серед шести учасників процесу лише Косово ще не має офіційного статусу кандидата на вступ до ЄС. Проте Берлінський процес залишається важливим інструментом для просування регіону на шляху до європейської інтеграції.

Ця зустріч відбувається на тлі зростання геополітичної напруги, пов’язаної з війною в Україні. Лідери Євросоюзу підкреслюють стратегічне значення зміцнення зв’язків із Західними Балканами, адже нові виклики безпеці та стабільності Європи роблять це партнерство ще більш актуальним.

З часу приєднання Хорватії в 2013 році, ЄС не розширювався, але сьогодні, у світлі поточних подій, питання інтеграції Західних Балкан набуває нової ваги для майбутнього європейської єдності та стабільності.

НОВИНИ