Пошук
Close this search box.

Орбан блокує фінансову допомогу Україні, граючи на користь Трампа — Politico

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і колишнім президентом США Дональдом Трампом

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і колишнім президентом США Дональдом Трампом Фото: Zoltan Fischer / AFP / Profimedia

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан готує важливий політичний крок, який може створити серйозні перешкоди для фінансової допомоги Україні, водночас забезпечуючи підтримку його трансатлантичного союзника — Дональда Трампа, повідомляє Politico.

За даними видання, Орбан винайшов хитрий спосіб, який дозволить Трампу, у разі його перемоги на президентських виборах у США, уникнути зобов’язання щодо позики в 50 мільярдів доларів. Ці кошти планують залучити США, Європейський Союз та країни G7 для підтримки України у її боротьбі з Росією.

Прем’єр Угорщини, скориставшись правом вето, блокує ключову зміну в європейських санкціях, яка дала б змогу Вашингтону відігравати важливу роль у наданні цієї позики. І хоча цей крок може обійтися Європі, включаючи саму Угорщину, в більші фінансові витрати, Орбан, здається, готовий на це заради політичної вигоди для Трампа, попереджають європейські дипломати.

Гра на санкції

Згідно з планом, позика Україні має бути виплачена з надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, сума яких перевищує 250 мільярдів доларів. Більшість цих активів перебувають у Європі, що робить ЄС головним гравцем у цій угоді. Однак для успішної реалізації плану важливо синхронізувати дії всіх сторін. США наполягають на тому, щоб ЄС продовжив санкції щонайменше на 36 місяців, замість поточних шести.

Якщо санкції не будуть продовжені, існує ризик, що якась із країн ЄС розморозить російські активи. У такому разі, національні уряди змушені будуть використовувати власні бюджети для покриття витрат на позику, що зробить її значно дорожчою для всього ЄС.

Попри тиск із боку США та інших лідерів ЄС, Орбан продовжує чинити опір продовженню терміну санкцій. Його вето може зірвати всю угоду, що ставить під загрозу фінансову підтримку України.

Вигоди для Трампа

Поки Європа намагається знайти спосіб продовжити санкції та залучити США до фінансової допомоги Україні, Орбан робить ставку на інше. Якщо угода буде ухвалена без участі Вашингтона, а Трамп виграє вибори, він уникне обов’язку погашати кредит, оскільки США не будуть залучені до основної частини фінансування.

На тлі загострення ситуації в Україні, країна терміново потребує фінансової допомоги для підтримки свого уряду та підготовки до зимових випробувань. Європейські лідери готуються до нових витрат, якщо США не братимуть участь у позичці.

Однак для Орбана, як вказують дипломати, це дрібниця. «Їм (Угорщині) байдуже, скільки заплатить Європа. Головне — допомогти Трампу», — зазначив один із представників ЄС.

США можуть взяти меншу участь

Попри все, Сполучені Штати не виключають участі у фінансовій допомозі, навіть якщо Європа не зможе продовжити санкції, повідомляють джерела Politico. Один із можливих варіантів — США внесуть близько 5 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює вартості російських активів, які перебувають на території країни. Однак більшість фінансового тягаря ляже на плечі Європи.

Таким чином, кроки Орбана не тільки впливають на економіку ЄС, але й демонструють його політичну гру на глобальному рівні, де він шукає вигідних альянсів, навіть ціною збільшення витрат для європейських платників податків.

НОВИНИ