Пошук
Close this search box.

Нетаньягу розглядає військову відповідь Ірану після ракетної атаки — можливі удари по військовій інфраструктурі

Беньямін Нетаньягу

Беньямін Нетаньягу Фото: Sean Gallup / Getty Images

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомив президенту США Джо Байдену про можливість завдання удару по іранській армії як відповідь на ракетну атаку Тегерана на Ізраїль. Про це пише Washington Post, посилаючись на анонімні джерела, передає AFP.

1 жовтня Іран випустив близько 200 ракет по Ізраїлю, що стало відповіддю на вбивство у Тегерані лідера палестинського руху ХАМАС Ісмаїла Ханії, а також лідера ліванської організації “Хезболла” Хасана Насралли й генерала іранських Вартових революції внаслідок ізраїльської атаки поблизу Бейрута.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант пообіцяв завдати “смертельного, точного та несподіваного” удару по Ірану, назвавши це відповіддю на другий подібний ракетний обстріл за останні шість місяців.

Згідно з джерелами Washington Post, Нетаньягу обговорив це питання з Байденом під час телефонної розмови, яка стала першою після понад семи тижнів перерви. Нетаньягу дав зрозуміти, що планує атакувати іранську військову інфраструктуру, як помсту за ракетні обстріли.

Президент США Джо Байден раніше застерігав Ізраїль від спроб атакувати ядерні або нафтові об’єкти Ірану. Тегеран у відповідь також пригрозив “сильнішою відповіддю” у разі атаки на його інфраструктуру, наголосивши, що удари по ядерних або енергетичних об’єктах перетнуть “червону лінію”.

Передбачувана атака Ізраїлю, яка, як очікується, стане частиною серії відповідей, має відбутися до президентських виборів у США 5 листопада, проте буде розрахована таким чином, щоб не сприйматися як втручання в американську політику.

Як повідомляється, Нетаньягу зайняв більш стриману позицію під час розмови з Байденом, що сприяло рішенню президента США поставити Ізраїлю потужну систему протиракетної оборони. Пентагон оголосив про розгортання в Ізраїлі американської системи ПРО THAAD, що стало відповіддю на іранські ракетні обстріли.

НОВИНИ