Пошук
Close this search box.

Євросоюз готує нові закони для пришвидшення депортації нелегальних мігрантів: заява Урсули фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн. Фото: Yves Herman/Reuters

Європейська комісія планує представити нову законодавчу ініціативу, яка полегшить депортацію нелегальних мігрантів, оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у листі до 27 країн-членів ЄС. Цей документ був оприлюднений у понеділок ввечері, повідомляє агентство AFP.

“Комісія представить нову законодавчу пропозицію, яка включатиме чіткі зобов’язання щодо співпраці для осіб, які були відхилені, а також прагнення раціоналізувати процес повернення”, зазначила фон дер Ляєн. Ця ініціатива є відповіддю на запити кількох країн-членів ЄС щодо посилення контролю за міграційними процесами.

За словами президентки Комісії, Євросоюзу потрібна нова законодавча база для ефективнішого вирішення проблеми нелегальної міграції. Лист був надісланий напередодні саміту ЄС, який відбудеться в четвер та п’ятницю в Брюсселі і частково буде присвячений питанням міграції.

Брюссель пропонує полегшити процедури депортації осіб, які перебувають на території ЄС нелегально, запровадивши механізм взаємного визнання рішень про депортацію між державами-членами. Це дозволить запобігти використанню правових прогалин мігрантами для уникнення повернення в країну походження.

Фон дер Ляєн також наголосила, що лише менше 20% рішень про депортацію мігрантів втілюються на практиці. Для зміни цієї ситуації ЄС планує посилити співпрацю з третіми країнами, включно з посиленням візової політики щодо держав, які відмовляються приймати своїх громадян.

Прикладом успішної співпраці в цьому напрямку стали домовленості з Бангладешем і Ганою. Фон дер Ляєн підкреслила важливість “стратегічних відносин” з країнами походження мігрантів, посилаючись на угоди з Лівією та Тунісом, які допомогли зменшити потік мігрантів до Європи.

Завдяки фінансованим ЄС операціям кількість повернень до країн Африки Північної зросла до 17 700 у 2024 році. Це дозволило зменшити кількість нелегальних мігрантів, що прибувають до ЄС через Середземне море, на 66%.

Однак, фон дер Ляєн визнала, що кількість прибулих через західне Середземномор’я та Атлантику до Іспанії значно зросла на 56% наприкінці вересня. У відповідь вона запропонувала зміцнити партнерство ЄС з такими країнами, як Мавританія, для зменшення цього потоку.

Міністри внутрішніх справ країн ЄС нещодавно обговорювали нові заходи для посилення міграційної політики, включно з переглядом директиви 2008 року щодо депортацій. Кілька європейських країн, серед яких Франція та Німеччина, підтримали ініціативу Нідерландів та Австрії щодо спрощення та прискорення процедур повернення мігрантів.

Попередня спроба перегляду цієї директиви у 2018 році зазнала невдачі, однак нові пропозиції Єврокомісії можуть змінити ситуацію.

НОВИНИ